Fiscaal voordelig investeren in uw veestal? Let op nieuwe voorwaarden!

 
Fiscaal voordelig investeren in uw veestal? Let op nieuwe voorwaarden!
Gepubliceerd: 23-01-2023, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Eind 2022 is de nieuwe Milieulijst voor 2023 gepubliceerd. Overweegt u als veehouder nieuw- of verbouw van uw stal?  

Bij de nieuw- of verbouw van uw stal kan u door aan diverse voorwaarden te voldoen, in aanmerking komen voor een Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV-stal). Als veehouder ontvangt u dan een (voorlopig) certificaat.  

Tot en met 2022 kwam u hiermee doorgaans in aanmerking voor de MIA en Vamil, twee fiscale regelingen. Voor 2023 geldt er echter een nieuwe Milieulijst, met aangescherpte spelregels. Lees wat dit voor u betekent. 

Over de MIA en Vamil

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) zijn regelingen waarmee u fiscaal vriendelijk kan investeren. Bij MIA gaat het om een extra investeringsaftrek van 27 procent, 36 procent of 45 procent (afhankelijk van de categorie waarin de investering valt) van het investeringsbedrag. Met de Vamil-regeling kan u investeringen tot 75 procent (versneld en willekeurig) afschrijven. U komt alleen in aanmerking voor de MIA of Vamil als u investeert in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst staat. Deze middelen zijn minder milieubelastend. 

Wat verandert er voor intensieve veehouderijen? 

In 2023 blijft de Maatlat Duurzame Veehouderij hetzelfde als in 2022: de voorwaarden veranderen dus niet.  

Vanaf 2023 is het echter niet meer mogelijk om MIA en/of Vamil te claimen als er sprake is van een uitbreiding van de veestapel. Dit geldt voor zowel varkens- als pluimveestallen. Ook is het niet mogelijk om MIA en/of Vamil te claimen als er sprake is van een ‘zeer grote’ stal.  


In de regeling wordt een zeer grote stal als volgt uitgelegd: 

  • meer dan 7.500 dierplaatsen voor vleesvarkens 
  • meer dan 1.200 dierplaatsen voor fokvarkens 
  • meer dan 120.000 dierplaatsen voor leghennen 
  • meer dan 220.000 dierplaatsen voor vleeskuikens 

Wat verandert er dit jaar voor melkveehouders?

Voor de melkveehouderij is het wél mogelijk om MIA en/of Vamil te claimen als er een uitbreiding plaatsvindt. Houd wel rekening met deze spelregels:  

  • De stal mag maximaal 250 dierplaatsen hebben. 
  • Uw bedrijf moet grondgebonden zijn. 

Lees meer over de veranderingen voor de melkveehouderij.

Andere sectoren

Naast bovengenoemde sectoren is er ook voor vleeskalveren en vleesvee een maximaal aantal dierplaatsen om MIA en/of Vamil te claimen bij een MDV-stal, namelijk 1.250 dierplaatsen. Voor melkgeiten en melkschapen geldt ook een maximaal aantal dierplaatsen, dit zijn 1.500 dierplaatsen.  

Meer informatie

Dit betekent dat er in de varkens- en pluimveehouderij alleen nog MIA en/of Vamil geclaimd kan worden als er geen uitbreiding van het aantal dierplaatsen plaatsvindt ten opzichte van de huidige situatie/vergunning.  

Hebt u nieuwbouw- of renovatieplannen op bedrijfsniveau? En bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor de MIA en/of Vamil? Neem contact op met een van onze adviseurs voor een passend advies. Neem contact op met uw Flynth contactpersoon of maak gebruik van het contactformulier via de button ‘Stel uw vraag’.  

 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: