Deadline 15 mei invullen Gecombineerde Opgave 2023 niet realistisch

 
Deadline 15 mei invullen Gecombineerde Opgave 2023 niet realistisch
Gepubliceerd: 30-03-2023, laatst gewijzigd: 03-06-2024

Jaarlijks ondersteunt Flynth klanten in de agrarische sector bij het invullen van de Gecombineerde Opgave (GO). Normaal gesproken is dit al een flinke hoeveelheid werk. Maar dit jaar zien wij dat het invullen wel drie keer zoveel tijd kost. Dat komt onder andere door het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Als Flynth doen wij ons best om u zo goed mogelijk te ondersteunen. We vertellen u er meer over.  

Update: Op 18 april heeft minister Adema in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat de periode voor het indienen van de Gecombineerde Opgave met een maand wordt verlengd, tot 15 juni 2023.

Uitbreiding regels GLB

De afgelopen jaren was het invullen van de perceelsgrenzen voor de GO een klus die alleen gold voor nieuwe percelen. Maar als de percelen eenmaal goed waren ingetekend, was het invullen het jaar erop een stuk eenvoudiger. Sinds 1 januari 2023 is het GLB flink gewijzigd. De hele systematiek is anders en er zijn veel meer regelingen. Denk aan de eco-regelingen die lastig te doorgronden zijn. Maar het nieuwe GLB vereist ook het intekenen van sloten en landschapselementen, wat erg tijdrovend is. Waarbij de perceelsgrenzen dan vaak ook nog niet blijken te kloppen als ze van tevoren door RVO zijn ingetekend op basis van de BGT-check. 

Veel keuzes, weinig tijd

Het zijn ingewikkelde regelingen die vaak nog niet voor iedereen helemaal duidelijk zijn. En dan hebben we het nog niet gehad over de vele wijzigingen die steeds last-minute nog worden doorgevoerd. Bij Flynth begrijpen wij maar al te goed dat dit erg verwarrend is. Plannen die u had gemaakt, moet u nu misschien weer wijzigen. En dat terwijl er al zoveel gaande is in de sector.  

Aan de bel trekken bij RVO en de minister

Daarbij werkt het onlinesysteem bij RVO, waarin je de GO moet invullen, nog niet goed mee. Het werkt enorm traag en soms helemaal niet, waardoor het invullen ook veel langer duurt. Samen met andere organisaties hebben we deze punten via de Vereniging van accountants en belastingadviesbureaus (VLB) al eerder bij RVO aangekaart. Maar we vinden de reactie en actie vanuit RVO tot nu toe echt onvoldoende.  

Daarom hebben we inmiddels vanuit VLB een brandbrief naar de minister gestuurd. Hierin hebben we onze zorgen geuit en oplossingen aangedragen. In de brief wordt gepleit voor een forse beperking van het aantal zaken dat al voor 15 mei in de Gecombineerde Opgave moet worden meegenomen en ook voor een flinke verlenging van de opgaveperiode. Daarnaast stellen we voor om landbouwers na 15 mei, tot uiterlijk 30 november 2023, de mogelijkheid te geven om een exacte opgave te doen, ook van de uitgevoerde eco-activiteiten. We vinden dat niet eerder gemelde eco-activiteiten hierbij ook nog moeten kunnen meetellen. En naast een ruime coulance, bepleiten we de inzet van voorschotbetalingen, zodat niet alle controles door RVO uitgevoerd hoeven zijn voorafgaand aan het overgaan tot uitbetaling.  

We doen wat we kunnen

In de tussentijd proberen wij onze klanten zo goed mogelijk te helpen. Wij begrijpen dat de GO 2023 complex is. Daarom helpt een groep studenten van een agrarische opleiding ondernemers nu bijvoorbeeld met het intekenen van de landschapselementen. Zo kunnen wij meer klanten bedienen. Wenst u ook onze hulp? Meld dit dan zo spoedig mogelijk bij uw relatiebeheerder. Zo hebben we samen ruim de tijd om uw opgave in te vullen.  

Extra controle

Omdat de regelingen van het nieuwe GLB zo complex zijn, hebben wij in het afgelopen jaar een speciaal GLB-team van adviseurs samengesteld. Deze specialisten doen niet alleen hun eigen werk, maar controleren ook het werk van de studenten. Zo zorgen we samen voor een juiste opgave.  

Wij staan u bij

Bij Flynth ondersteunen we u met het beste advies. We zetten ons in om u de informatie en middelen te bieden om de GO zo goed mogelijk in te vullen. Zodat u een passende beloning krijgt voor uw investeringen. Daarbij is het belangrijk dat u voldoende tijd krijgt om de GO in te vullen. Wij blijven aandringen bij de RVO waar dit kan en we ondersteunen u graag waar mogelijk. Daarnaast adviseren wij u tijdig te beginnen. We houden u op de hoogte over ontwikkelingen.  

 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: