Agriterra: Missie Niamey, Niger.

Agriterra: Missie Niamey, Niger.
Gepubliceerd: 12-03-2020, laatst gewijzigd: 16-03-2020

Hans Geuns, extern accountant bij Flynth, reisde voor Agriterra naar Niamey te Niger. Agriterra is een stichting die boerenorganisaties in ontwikkelingslanden ondersteunt om daar het welzijn en de voedselsituatie te verbeteren. Hans bezocht dit keer dus Niger om in een team bedrijfskundig en financieel advies te bieden. In dit blog deelt Hans zijn ervaringen.

Intakegesprek Agriterra

Het intakegesprek bij Agriterra begint met de vraag of ik nooit angst heb dat het niet veilig is tijdens een missie. “Want we sturen niet zo maar iedereen naar Niamey toe”, voegde Niek Thijssen van Agriterra er aan toe. Die angst heb ik niet omdat ik weet dat Agriterra veiligheid hoog in het vaandel voert. Niger staat op de Human Development Index lijst van 2016 op nummer 176, de op één na laatste plaats. Sierra Leone staat op 177.

Indruk Niamey

Ik was in 2015 voor de laatste keer in Niamey. Mijn eerste indruk bij aankomst op de luchthaven van Niamey is dat de skyline behoorlijk is veranderd met veel nieuwe gebouwen, nieuwe wegen, een spiksplinternieuwe luchthaven hal en zelfs Radisson Blu heeft er een groot hotel gebouwd. De temperatuur is ongewijzigd, van 22 graden bij zonsopgang tot strak zo rond de 39 graden ’s middags om 3 uur.

Rijstteelt Niamey

Rijstteelt is belangrijk voor Niger. Het beleid van regeringswege is erop gericht dat Niger in 2025 geheel zelfvoorzienend is qua rijstproductie. Er is een groeiende vraag naar rijst van goede kwaliteit. Per inwoner wordt in Niger 17 kg rijst per jaar gegeten. In Guinée bijvoorbeeld ligt dat gemiddelde op 154 kg per inwoner per jaar. Er is dus behoorlijk ruimte voor groei en er moeten heel veel rijstvelden bijkomen waarbij de regering de voorzieningen treft voor de irrigatie van de rijstvelden.

Saadia Aval is een coöperatie in de rijstzaadteelt, dat wil zeggen, zij vermeerderen gecertificeerd basiszaad R1 wat aangewend wordt voor de productie van rijst. Saadia staat dus vrijwel aan het begin van de waardeketen. De groei van de rijstproductie impliceert een groei van de productie van basiszaad. Uiteraard moeten ook andere schakels meegroeien in de waardeketen. Daar heb je een plan voor nodig, een strategisch plan hoe je die groei gaat realiseren.

Strategisch en een financieel plan

Maar met een strategisch plan alleen ben je er niet. Je zal met alle schakels in de waardeketen in gelijke treden de groei moeten doormaken, anders stagneert de waardeketen. Dat verlangt afstemming op boven lokaal niveau.

Groei betekent ook: behoefte aan financiering, toegang tot financiering, “devenir banquable”. Als je naar een bank toestapt voor financiering, dan vraagt de bank naar plannen, naar jaarcijfers, naar liquiditeitsprognoses etc. etc.

De laatste jaarrekening van Saadia Aval is van 2017. Er is dus een achterstand. De boekhoudster beschikt niet over een passende opleiding om een adequate administratie te voeren. In 2018 was er een overstroming van de rivier de Niger waardoor de oogst mislukte.

Armoede en hoop

De Wereldbank hanteert als armoedegrens een inkomen van 1,90 dollar per dag. 44,1% van de bevolking van Niger leeft onder die grens.

En toch is er hoop en hulp mogelijk. Die overtuiging is gebaseerd op wat we ervaren hebben tijdens de missie: de collectieve wil van de leden van de coöperatie om met een open mind naar de toekomst te kijken en mee te gaan in veranderingen.

De wet van het afnemend grensnut geldt in Niger meer dan waar ook ter wereld. Een kleine inspanning als (controlerend) accountant levert hier een hoge toegevoegde waarde, terwijl je in Nederland veelal een grote inspanning moet leveren voor een lage toegevoegde waarde.

Assessment Agriterra

We hebben vanaf zondagochtend 1 maart tot en met zaterdagavond 7 maart hard gewerkt aan het assessment samen met de lokale adviseurs Djibo en Saâ en de lokale stagiaire Zeinabou van Agriterra, met de leden van de coöperatie en met diverse andere acteurs in de waardeketen.

De bevolking van Niger is voor 95% moslim. De werkdag wordt op 5 momenten onderbroken waarop de moslims hun gebed doen. Er is volop ruimte voor de maaltijden, meestal rijst met groenten en geroosterd schapenvlees met lekkere kruiden en specerijen. Daarnaast mag ik ook graag Capitaine eten, de vis die in de Niger rondzwemt.

Deze missie was veelal 2-talig, in het Frans en in de lokale streektaal aangezien de meeste boeren geen Frans spreken. Elke missie leer je weer nieuwe woorden waardoor je bij elke volgende missie beter mee kunt praten. Daarbij doe je ongelooflijk veel kennis op over de Franse taal maar ook technische kennis, in deze casus over de rijstproductie. Op dat snijvlak leerde ik het mooie woord “moissonneuse batteuse”, een maaidorser om de rijst te maaien en te dorsen.

Saadia was bijzonder tevreden over het team en de uitvoering van de missie. Dat was een wederzijds gevoel. Daarom stap ik moe maar met een voldaan gevoel op zaterdag 7 maart om 23:55 uur in het vliegtuig van Air France voor mijn vlucht van Niamey naar Parijs. Er is geen tijdsverschil met Nederland. We vliegen in rechte lijn van Zuid naar Noord. Omstreeks 5:30 uur landen we op Charles de Gaulle.

Il est cinq heure et demi, Paris s’éveille………..je suis rentré de Niameye……(vrij naar Jacques Dutronc)

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Hans Geuns

Hans.Geuns@flynth.nl