Agrarisch ondernemer: een stappenplan voor de toekomst begint met inzicht

 
Agrarisch ondernemer: een stappenplan voor de toekomst begint met inzicht
Gepubliceerd: 26-11-2024, laatst gewijzigd: 29-11-2024

Mest en derogatie, stoppersregelingen en innovatie. Deze onderwerpen komen bijna dagelijks voorbij voor agrarisch ondernemers. Nieuwe regels en aanpassingen volgen elkaar in hoog tempo op. Weet u precies hoe het daarmee staat in relatie tot uw bedrijf? Inzicht hebben in waar uw agrarische bedrijf vandaag staat, is de basis voor een stappenplan voor de toekomst. Flynth helpt u als ondernemer graag met het verkrijgen van dat inzicht en de benodigde stappen richting de toekomst.  

Waar wilt u naartoe? We gaan graag met u in gesprek. Dat kan binnenkort ook op de Landbouwbeurs in Leeuwarden

Mestafvoer vanwege derogatie?

Het afbouwen van de derogatie zorgt ervoor dat veel (melk)veebedrijven mest moeten afvoeren. Omdat de Nederlandse mestmarkt steeds voller raakt, is het moeilijker om de mestafzet te regelen. Maak daarom een goede planning voor uw mestafzet. Houd ook rekening met de momenten dat de vraag het grootst is. Zorg dat u op die momenten ook daadwerkelijk mest beschikbaar hebt voor afvoer. Hebt u goed in beeld hoeveel mest u moet afvoeren?  

Monomestvergisting

Mestvergisting lijkt een goede oplossing om het mestoverschot weg te werken. Op dit moment is het grootste struikelblok de erkenning van bewerkt digestaat RENURE (REcovered Nitrogen from manURE) als kunstmestvervanger. Is mestvergisting ook interessant als die erkenning niet komt? Vergisting van eigen mest zorgt er in dat geval niet voor, dat u minder mest hoeft af te voeren. Maar de opbrengsten van de productie van gas of elektriciteit kunnen wel bijdragen aan de afvoerkosten.  

Een monomestvergister moet wel passen bij uw ambities én rendabel zijn voor uw bedrijf. En het verkrijgen van een vergunning voor een vergister blijkt nogal eens een flinke uitdaging. Beoordeel samen met uw adviseur de haalbaarheid en financiële levensvatbaarheid van monomestvergisting op uw bedrijf. Maakt de SDE++-subsidie investeren in mestvergisting interessant voor uw bedrijf?  

Eiwit beter benutten

Verlaagt u de mestafvoerkosten door een betere eiwitbenutting? Met een duurzaamheidsrapportage zetten we de cijfers uit de KringloopWijzer tegenover uw kritieke opbrengstprijs melk. Daarbij maken we de stikstofkringloop op uw bedrijf inzichtelijk voor u. Kunt u via BEX (bedrijfsspecifieke excretie) aantonen dat de eiwitbenutting beter is dan de norm? Dan kunt u besparen op de hoeveelheid mest die uw bedrijf moet afvoeren. En dus op de afvoerkosten van mest. Hebt u al in beeld hoe goed de eiwitbenutting op uw bedrijf is? 

Opties voor piekbelasters

Een recente innovatie om stikstofuitstoot te verminderen, is de Lely Sphere. Dit apparaat komt in aanmerking voor de subsidie voor investeringen in verduurzaming voor veehouderijlocaties met piekbelasting (Sbv). Voorwaarde hierbij is wel dat u uw veestapel niet uitbreidt. De subsidieregeling is opengesteld tot 8 januari 2025. Neemt u voor 1 juli 2025 de Sphere in gebruik – ook als u geen piekbelaster bent – dan komt u ook in aanmerking voor deelname aan het RVO-onderzoek naar urine als kunstmestvervanger. U krijgt dan ontheffing voor het gebruik van hoogwaardige urine boven de vastgestelde gebruiksnormen voor dierlijke mest. 

Bent u veehouder en wordt uw bedrijf aangemerkt als piekbelaster? Ontdek uw opties en subsidiemogelijkheden. 

Verplaatsen of stoppen

Bent u piekbelaster? Volgend jaar opent een verplaatsingsregeling voor piekbelasters, waarbij u subsidie kunt aanvragen voor de kosten van onder meer verhuizing, aanpassen van het nieuwe bedrijf, slopen van de gebouwen op het huidige bedrijf en advies. De bedrijfsadviseur van Flynth helpt u graag bij het inzichtelijk maken van de kansen en bedreigingen van deelname aan zo’n regeling.  

Kiest u liever voor stoppen? Tot 20 december 2024 kunt u zich nog inschrijven voor de stoppersregeling voor piekbelasters en de stopperregeling voor kleinere sectoren (vleeskalveren, fokstieren, zoogkoeien, geiten, vleeseenden of konijnen). Bij de regeling voor kleinere sectoren lijkt het budget al overtekend. Ook kijkt minister Wiersma nog naar de mogelijkheden voor een brede stoppersregeling die geldt voor meerdere diersoorten. Hierbij geldt naar verwachting ook de mogelijkheid om deels te stoppen, in plaats van volledige bedrijfsbeëindiging. Stoppen met uw bedrijf is geen beslissing die u zomaar neemt. Overweegt u om te stoppen en hebt u meer tijd nodig voor die beslissing? Houd dan de informatie over de nieuwe regeling in de gaten.  

Inzicht in kritieke opbrengstprijs melk

De kritieke opbrengstprijs melk is de prijs die een melkveehouder moet ontvangen om alle uitgaven te kunnen betalen. Inclusief de lasten voor jaarlijkse vervangingsinvesteringen om het machinepark op peil te houden, aflossingen én privé-uitgaven. Gemiddeld ligt op gangbare bedrijven de kritieke opbrengstprijs melk over afgelopen jaar rond de 47 cent, hoger dan de gemiddeld gerealiseerde opbrengstprijs. Op dit moment ligt de ontvangen melkprijs boven de 50 cent. Zorg voor inzicht in het niveau van de kritieke melkprijs op uw eigen bedrijf. En maak een eerlijke vergelijking met de melkprijsverwachting. Dit zorgt dat u tijdig kunt schakelen en maatregelen kunt nemen. Zoals het zetten van stappen voor optimalisering. 

Verkrijg inzicht

In de praktijk zien we dat er veel facetten zijn van het agrarisch bedrijf waar inzicht van belang is. Flynth ondersteunt u graag om dat inzicht te krijgen. Wilt u hier gebruik van maken? Spreek onze adviseurs aan op de Landbouwbeurs Leeuwarden of vul onderstaand contactformulier in. Dan kijken we samen naar uw stappenplan voor de toekomst. 


Op 11, 12 en 13 december 2024 ontmoeten we u graag op de Landbouwbeurs in Leeuwarden. 

Samen kijken we naar uw stappenplan voor de toekomst. Hebt u deze al klaar? Ontdek onder meer de kansen voor duurzame groei en verduurzaming – waarbij u voldoet aan alle wetgeving en de subsidiemogelijkheden ten volle benut. Of wellicht denkt u aan bedrijfsopvolging of -overdracht. We brengen de mogelijke scenario’s voor u in kaart. 

Ontdek meer over de Landbouwbeurs.


 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: