Zo bereidt u zich goed voor op het boekenonderzoek
Door: Koen Dinkla
Due diligence, het boekenonderzoek. Misschien wel het spannendste moment van het verkooptraject. Want: hoe staat uw organisatie ervoor? Zitten er nog lijken in de kast? Voorkom verrassingen voor uw opvolger én voor uzelf. Bereid u goed voor!
Tijdens het boekenonderzoek wordt uw complete bedrijfsvoering doorgelicht. Op zowel financieel, fiscaal als juridisch niveau. Breng in de voorbereiding hierop zoveel mogelijk bedrijfsrisico’s in kaart. Wees transparant, want van verrassingen houdt een koper doorgaans niet.
Begin op tijd
Een goede voorbereiding is het halve werk. Ga na of er nog achterstallige betalingen zijn, discussies met klanten, leveranciers of de belastingdienst. En misschien wel het belangrijkste: is de administratie bij? Zijn alle vorderingen ook werkelijk inbaar? En liggen er niet nog ergens een paar vervelende claims? Zo ja, zorg dan dat u dit voor aanvang van de due diligence opgelost hebt. Start dus op tijd met het doorlichten van uw administratie.
Wees altijd transparant
Schulden, claims, teleurstellende resultaten en klanten die hebben aangegeven te stoppen komen in de beste bedrijven voor. Het hoeft niet direct de doodsteek voor de overname te betekenen, zolang u hierin maar zo transparant mogelijk bent. Zo geeft u een betrouwbaar overzicht van hoe uw bedrijf ervoor staat en wat het toekomstpotentieel is.
Kruip in de huid van de koper
Kijk continu door de bril van de beoogde koper naar uw bedrijf. Stel hierbij de vraag: wat wil hij weten over uw bedrijf? Breng de propositie van uw onderneming in beeld en kijk goed naar de daadwerkelijke drijver van uw business. Waar wordt écht het geld verdiend in uw onderneming? Mogelijke voorbereidingsvragen die u zichzelf kunt stellen zijn: