Voorkom dat uw key-personnel vertrekt

Voorkom dat uw key-personnel vertrekt

Uw medewerkers willen graag weten waar ze aan toe zijn ná de overname

Houd uw beste vakmensen binnenboord

Iedere ICT-onderneming heeft key personnel, zij zijn onmisbaar. Voor de continuïteit van uw bedrijf zou u ze het liefst klonen, dit gaat helaas niet. Wel is het belangrijk om uw talenten binnenboord te houden. Zij zijn een groot onderdeel van uw bedrijfskapitaal.

De uitdaging rondom personeelsbehoud blijft actueel in de ICT-sector. En bij een aanstaande bedrijfsoverdracht is die uitdaging nog groter. Het verkoopmoment is voor veel talenten en drijvende krachten het moment om verder te kijken. Om dit te voorkomen is duidelijkheid en vertrouwen belangrijk. Uw medewerkers willen graag weten waar ze aan toe zijn ná de overname.

Het gevaar!
Vooral voor de organisatie van uw ICT-bedrijf is het belangrijk dat key personnel binnenboord blijft. Dit zijn de mensen in de onderneming met onmisbare ervaring, kennis, vaardigheden of certificaten. Kortom, de mensen die u het liefst zou klonen. Zolang dat niet mag, is het beter om te zorgen dat er voldoende gekwalificeerde medewerkers in de organisatie zijn, of om daar met opleiding aan te werken.

In die gevallen waar een enkele medewerker een sleutelpositie heeft, kan het een optie zijn deze als minderheidsaandeelhouder aan de onderneming te verbinden. Dit vereist een zorgvuldige afweging. Niet alle kopers vinden het prettig om rekening te moeten houden met minderheidsaandeelhouders.

De oplossing
Eén kant-en-klare oplossing is er niet te geven. Het belangrijkste is dat uw personeel graag voor u werkt en daardoor loyaal is. Daarom is het raadzaam om goed naar uw personeel te luisteren en in ze te blijven investeren. Ook als u al met verkoopplannen rondloopt. Denkt u maar eens vanuit het punt van uw medewerkers. Voor hen gaat alles na de verkoop gewoon door, zij willen duidelijkheid en zich blijven ontwikkelen. Dat staat voor hen los van wie er aan het roer staat.

Vertrek vs. blijven
Om het personeel te behouden, is het belangrijk om te kijken wat er in de ICT de meest voorkomende redenen zijn om te vertrekken. Want als u weet waarom mensen graag bij een andere werkgever kijken, kunt u hier slim op inspelen. Dus: wat zijn de redenen waarom ICT-talent de werkgever verlaat?

  1. Beloning
  2. Slecht of op z’n minst bedenkelijk management
  3. Niet gewaardeerd voelen
  4. Geen vooruitgang in de carrière
  5. Geen uitdagend of prettig werk
  6. Gebrek aan leiderschap en duidelijkheid
  7. Gebrek aan opleidings- en ontwikkelingskansen
  8. Niet het gevoel hebben het ‘verschil’ te kunnen maken
  9. Slechte secundaire arbeidsvoorwaarden
  10. Oncollegiale sfeer

Laat u adviseren

Laat u adviseren

Hoe zorgt u voor een succesvolle verkoop van uw ICT-bedrijf, voor álle partijen? Laat u adviseren door een overname-expert met kennis van uw branche. Onze experts staan voor u klaar. 

Hoe maakt u uw ICT-bedrijf verkoopklaar?

Uw bedrijf 100% klaarmaken voor een succesvolle verkoop, op alle fronten? Ontdek de tips.