Goed exit-management kost tijd

Goed exit-management kost tijd

Wees geen dief van uw eigen portemonnee

Snel uw ICT-onderneming omzetten in cash?

Vergeet het maar: goed exit-management kost tijd.

De economie draait goed en in de ICT-sector groeit als kool. Er is volop vraag naar personeel en veel bedrijven zijn bezig met hun eigen ‘digitale revolutie’. Logisch dat veel ICT-ondernemers dit hét moment vinden om te verkopen. En het liefst snel en zo goed mogelijk.

Er kloppen bij mij als adviseur steeds vaker ondernemers aan die snel hun ICT-onderneming willen verkopen. Want dit is het juiste moment, toch? Als u snel verkoopt ontvangt u vast een leuke prijs, toch is dit niet raadzaam om te doen. U brandt uw vingers al snel op meerdere plekken tegelijk. ‘Even snel cashen’ zit er vaak niet in.

Wat gaat u eigenlijk verkopen?
Ik stel aan ondernemers altijd de vraag: “Wat gaat u eigenlijk verkopen?” Het gevatte antwoord is dan vaak: “Mijn zaak natuurlijk”. Maar als ik dan doorvraag naar welke specifieke dienst hij levert en hoe die ervoor staat, krijg ik vaak een wat glazige blik toegeworpen. Dat is hét moment dat het kwartje valt. Dan realiseert de ondernemer zich dat hij zijn bedrijf eerst moet voorbereiden op de verkoop.

Mijn tweede vraag is: “In welk onderdeel van uw bedrijf denkt u dat een potentiële koper écht geïnteresseerd is? En kan hij dat onderdeel snel implementeren in zijn eigen onderneming?” Dan valt vaak het tweede kwartje bij de ondernemer: hij realiseert zich het verkoopklaar maken van zijn bedrijf behoorlijk wat tijd gaat kosten.  
 

Dan valt vaak het tweede kwartje bij de ondernemer: hij realiseert zich het verkoopklaar maken van zijn bedrijf behoorlijk wat tijd gaat kosten.

Waarde vergroten
Uit ervaring blijkt dat als u extra aandacht besteedt aan het verkoopklaar maken van uw onderneming, dit negen van de tien keer meer oplevert. Tijdens het proces maakt u namelijk duidelijke keuzes en ‘ruimt u het bedrijf op’. Met de best renderende onderdelen met het mooiste toekomstperspectief gaat u verder.

Zo maakt u binnen uw bedrijf een en ander inzichtelijk en transparant. Hierdoor verlaagt u de risico's voor de potentiële koper en zet u het onderscheidend vermogen en de groeipotentie van uw onderneming in de spotlight. Vaak vergroot u met deze stappen de waarde van uw onderneming. Dit vraagt wel eerst een extra investering in tijd, geld en aandacht. Daarom is het slim om u bij te laten staan door een adviseur. Die kan aangeven hoe een koper naar uw bedrijf kijkt en u begeleidt tijdens het gehele traject. 


Waarom duurt het zo lang?
Mijn tip: ga niet over één nacht ijs. Hoe aanlokkelijk een snelle verkoop ook lijkt, in de praktijk bent u vaak de dief van uw eigen portemonnee. Maak samen met een adviseur uw onderneming eerst goed verkoopklaar en zoek daarna gericht naar mogelijke kopers. Een nieuwe eigenaar die goed bij u en uw onderneming past.

Zo gaat u voor een transparante en toekomstbestendige oplossing. En ja, dat kost tijd. De ICT-wereld staat bekend om zijn snelheid, maar ga voor het hele traject toch uit van een periode van een jaar. Het kan sneller, maar dan zult u direct keuzes moeten maken en écht willen en kunnen doorpakken. Succes!

Laat u adviseren

Laat u adviseren

Wilt u meer informatie over exit management? Of bent u benieuwd wat Flynth hierin voor u kan betekenen? Onze experts staan voor u klaar.