Uw bedrijfsstructuur optimaliseren

Uw bedrijfsstructuur optimaliseren

Vijf waardevolle optimalisatietips 

Goed verdienen aan de verkoop van uw ICT-bedrijf

Optimaliseer uw bedrijfsstructuur en sluit de deal van uw leven.

Uw ICT-bedrijf succesvol verkopen? Ja, graag natuurlijk. Een onderbelicht onderdeel bij het verkoopklaar maken van een ICT-onderneming is het optimaliseren van de bedrijfsstructuur. En dat terwijl dit zorgt voor een soepelere verkoop en meer vertrouwen bij klanten, personeel en andere stakeholders.

Een dubbele winst dus, iedereen blij. Maar hoe optimaliseert u de bedrijfscultuur? Roepen is natuurlijk één ding, maar het ook écht doen is een stuk lastiger. Daarom 5 waardevolle optimalisatietips.

1. Breng uw bedrijf in kaart

Breng in kaart: wie doet wat binnen uw bedrijf? Hoe ziet uw onderneming er vandaag de dag uit? En waar gaat de onderneming de komende jaren naartoe? Dit is belangrijk om voor ogen te hebben. Want misschien is het beter om het bedrijf eerst op te splitsen, bepaalde investeringen naar voren te halen of andere keuzes te maken.

2. Breng de bedrijfsprocessen op orde

Kijk kritisch naar uw interne organisatie. Wat zijn (snelle) verbeterpunten om mensen effectiever te laten samenwerken? En welke losse eindjes in de bedrijfsprocessen zijn eenvoudig aan elkaar te knopen? Houd hierbij altijd de kopende partij in het achterhoofd. Die koopt het liefst een bedrijf zonder ‘issues’ uit het verleden en waar hij direct volle kracht mee vooruit kan!

3. Toets de juridische en fiscale bedrijfsstructuur

Tijdens het optimalisatieproces is het ook belangrijk om naar de juridische en fiscale bedrijfsstructuur te kijken. Door hier slimme keuzes te maken haalt u als ondernemer wellicht fiscaal voordeel uit de verkoop. Daarnaast zorgt u er direct voor dat u een ‘schoon’ bedrijf overdraagt.

4. Maak het bedrijf minder afhankelijk van uzelf

Draait uw bedrijf gewoon door als u morgen plotseling voor langere tijd op vakantie gaat? En hoe zit het dan met de maanden daarna? Als u beide vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan kan uw ICT-bedrijf goed verder zonder u. Toch blijkt vaak in de praktijk dat de eigenaar overal bij betrokken is. Dit is niet bevorderlijk voor een soepele verkoop. Trek uzelf daarom alvast langzaamaan terug uit dagelijkse processen.

5. Start vandaag nog

Deze laatste tip is een open deur, maar daarom niet minder waar. De hierboven genoemde tips zijn niet in één dag geregeld, maar kosten tijd. Daarom: hoe eerder u er serieus naar kijkt en er werk van maakt, hoe hoger het rendement van de bedrijfsoverdracht.