My Flynth

Exit management

Vergeet het maar: goed exit-management kost tijd 

Helemaal alleen uw bedrijf verkopen? ‘Of je gek bent’, zeggen vakbroeders dan. Een logisch antwoord: want hoe vaak verkoopt u uw bedrijf in uw leven? Waarschijnlijk niet meer dan één tot maximaal twee keer. Verzamel daarom de juiste expertise om u heen en voorkom dat u uiteindelijk in de ‘reparatiemodus’ komt. Er zijn professionals die u hierbij kunnen ondersteunen. Zij weten hoe de onderhandelingen verlopen en hoe u er de beste deal uitsleept.

Elk traject is uniek en hangt mede af van de wensen van de koper en u als verkoper. Daarom is maatwerk altijd geboden. Daarom is het raadzaam om al in een vroeg stadium een adviseur erbij te betrekken.

De rol van Flynth

 

Een adviseur neemt u aan de hand tijdens het traject en geeft u steeds verschillende strategische opties. Zijn rol is om de ondernemer te helpen bij het maken van de juiste keuzes die leiden tot een goede deal. Zowel financieel als voor de toekomst van het bedrijf, personeel en klanten. 

Een stuk ontzorging, duiding en gericht persoonlijk advies is dan wenselijk.

Lees meer hierover >>

wat kunt u verwachten bij een overnameonderhandeling samen met uw adviseur

De knoop is doorgehakt, u gaat uw onderneming verkopen. Kijk wat in uw bedrijf goed rendeert en wat interessant is voor de koper. Optimaliseer dit door de mogelijke risico’s zoveel mogelijk te beperken.

Verkopen, jazeker. Maar aan wie? Misschien heeft u een bod ontvangen of hebben andere partijen voorzichtig geïnformeerd. Zo niet ga dan voorzichtig op zoek naar potentiële kopers. Dit is een belangrijk moment om advies in te winnen. Vraag u ook af wat u zoekt in een koper. Het nieuwe bedrijf moet wel bij uw bedrijf, de medewerkers en de bedrijfscultuur passen.

Er is een koper zeer geïnteresseerd. Dat is goed om te horen. Hij wil nu graag meer informatie van u hebben. Logisch: hij wil immers precies weten wat hij gaat kopen. Bespreek alle gevraagde bedrijfsgevoelige informatie altijd eerst met uw adviseur. Zorg ervoor dat u altijd eerst een geheimhoudingsovereenkomst afsluit, voordat u informatie deelt.

De onderhandelingen beginnen in goed vertrouwen. Via uw adviseursteam spreekt u af onder welke voorwaarden u met elkaar gaat praten. Dit legt u vast in de intentieovereenkomst.

In de onderhandelingsfase hebben beide partijen een plicht. Als verkoper heeft u een mededelingsplicht. En de koper heeft een onderzoeksplicht. De hoofdregel is dat een schending van de mededelingsplicht van u als verkoper zwaarder weegt dan de schending van de onderzoeksplicht van de koper.

Het boekenonderzoek is succesvol afgerond. U bent het samen eens geworden over de verkoopprijs en de voorwaarden. Nu legt u alles tot in de puntjes schriftelijk vast in de definitieve koopovereenkomst.

Soms vindt de due diligence ook na het tekenen van de koopovereenkomst plaats. Een eventuele negatieve uitkomst is dan een ontbindende voorwaarde voor de koopovereenkomst.

Let wel op: alles wat u in de definitieve koopovereenkomst afspreekt is bindend voor de verkoop, de levering en eventuele latere discussies daarover.

Bij een aandelentransactie gaat de overdracht in één keer via de notaris. Bij een activa-passivatransactie maakt u hierover onderling bindende afspraken. Het bedrijf of een gedeelte ervan heeft nu officieel een nieuwe eigenaar. Vaak wordt hierbij nog een transitieperiode gehanteerd, waarna het bedrijf écht van eigenaar is gewisseld.


De nummer één tip voor nadenken over de verkoop? Start op tijd! Uw bedrijfsprocessen checken en op orde brengen, investeren in kansrijke technologieën, relaties en kennis van uw personeel kost al snel een jaar.

laat u adviseren

Koen Dinkla; Directeur Deal Advies

Koen Dinkla; Directeur Deal Advies

Overweegt u ook uw ICT-bedrijf van de hand te doen of zit u misschien al in het proces van verkoopklaar maken? Neem gerust eens contact op voor enkele vrijblijvende inzichten of een second opinion