Waarmee rekening houden als jonge landbouwer in nieuw GLB?

 
Waarmee rekening houden als jonge landbouwer in nieuw GLB?
Gepubliceerd: 20-03-2022, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Met de ingang van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, komen een hoop nieuwe zaken. Ook specifiek voor jonge landbouwers zal er rekening moeten worden gehouden met nieuwe regelgevingen en kansen.  

Extra steun 

Zo kan elke jonge landbouwer tot 41 jaar met “blokkererende zeggenschap” in het bedrijf in het huidige GLB  5 jaar lang de “JOLA-toeslag per hectare” krijgen. In het nieuwe GLB vanaf 2023 kan een jonge landbouwer een vaste extra betaling van € 2.800 ontvangen. Voorwaarde is dat ook “vestigingssteun” wordt verkregen. De vestigingssteun” is voor jonge landbouwers die het bedrijf net hebben overgenomen. Een bedrijfsplan is nodig, waarbij verduurzaming extra hoog scoort. Het steunbedrag lijkt te liggen tussen €25.000 en €100.000, verdeeld over 5 jaar. 

Overgangsregeling  

Het ministerie werkt aan een overgangsregeling. Dit is bedoeld voor jonge landbouwers die de 5-jaarstermijn onder het huidige GLB nog niet volmaakten. Zoals het er nu uitziet, kunnen jonge landbouwers die voor 15 mei toetreden tot een samenwerking met bijvoorbeeld ouders, dit jaar nog de extra hectaretoeslag ontvangen en vanaf volgend jaar het vaste bedrag per bedrijf.  

Bespreek deze mogelijkheden en gevolgen van toetreding voor nieuw GLB met uw Flynth adviseur of vul het contactformulier in.  

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

nieuws

Geschreven door: