Wijzigingen in Subsidieregeling Behoud Graslandareaal

 
Wijzigingen in Subsidieregeling Behoud Graslandareaal
Gepubliceerd: 15-07-2024, laatst gewijzigd: 26-07-2024

De regeling Subsidie Behoud Graslandareaal is opengesteld van 15 juli tot en met 26 augustus 2024. Deze regeling helpt derogatiebedrijven om de gevolgen van de derogatie-afbouw op te vangen.  

Het doel van de regeling is om het areaal grasland van landbouwbedrijven in de toekomst te behouden. Er geldt dit jaar niet meer ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’. Bij onvoldoende budget verdeelt RVO het beschikbare bedrag evenredig onder alle aanvragers.  In 2023 was het budget echter toereikend.   

Wie komt in aanmerking?   

U kunt subsidie aanvragen voor uw landbouwbedrijf als u in 2021 of 2022 een derogatievergunning had. Voor u kunnen de volgende situaties gelden:   

  • U kon in 2023 en 2024 een derogatievergunning aanvragen en hebt dit in ieder geval in 2024 ook gedaan.   

  • Al uw percelen liggen in een Natura 2000- of grondwaterbeschermingsgebieden (GWB-gebieden) waardoor u sinds 2023 geen derogatie meer kunt krijgen.   

  • Al uw percelen liggen, na de aanwijzing van derogatievrije zones, in Natura 2000-gebieden, GWB-gebieden of derogatievrije zones liggen, waardoor u vanaf 2024 geen derogatievergunning meer kunt aanvragen.   

Versnelde afbouw van derogatie   

De komende jaren daalt de stikstofgebruiksnorm dierlijke mest (derogatienorm) stapsgewijs van 230 of 250 kilo stikstof per hectare naar 170 kilo stikstof per hectare in 2026. Hierdoor daalt de mestplaatsingsruimte per hectare. Als derogatiebedrijf maakt u extra kosten door de versnelde afbouw van derogatie.    

De subsidie is een tijdelijke tegemoetkoming voor een deel van deze kosten. De regeling wordt nog opengesteld in 2024 en 2025. De subsidie die u kunt ontvangen, hangt af van de mate van terugval in de mestplaatsingsruimte (doordat de derogatienorm afneemt) en van het aantal hectare dat in feitelijk gebruik is bij uw bedrijf.    

Vaste vergoeding   

De regeling gaat uit van een vaste vergoeding per tien kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare terugval in de mestplaatsingsruimte. De tariefsverhoging van twintig naar vijftig euro is door de Eerste Kamer goedgekeurd. Het deminimis-plafond van 20.000 euro blijft wel gehandhaafd. Hierdoor raken grotere bedrijven eerder het plafond waardoor in sommige gevallen de maximale subsidie in de jaren 2023, 2024 en 2025 niet verkregen kan worden.  

Meer informatie?   

U kunt van 15 juli tot en met 26 augustus 2024 uw aanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hebt u vragen over uw specifieke situatie of wilt u meer informatie over deze regeling? Uw adviseur van Flynth kijkt graag met u mee.  

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: