Voorkom verrassingen: controleer uw algemene voorwaarden

 
Gepubliceerd: 02-09-2022, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Maakt u gebruik van algemene voorwaarden?’ Het is vaak de eerste vraag die ik als juridisch adviseur stel als er sprake is van een geschil tussen twee partijen. Want algemene voorwaarden bieden direct inzicht in de rechten en plichten die u als ondernemer heeft. Maar wat neemt u allemaal op in de algemene voorwaarden en waar moet u op letten?

Algemene voorwaarden zijn niet wettelijk verplicht, maar ik raad het al mijn klanten aan. Waarom? Omdat u zich als ondernemer bijvoorbeeld kunt indekken tegen risico’s door middel van algemene voorwaarden.. Met goede algemene voorwaarden – passend bij uw onderneming - kunt u onnodig langdurig onderhandelen met uw klant of opdrachtgever voorkomen.  Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat u t aan de wettelijke richtlijnen  van algemene voorwaarden moet voldoen. Dit geld voor de inhoud, maar ook voor het juist toepassen van algemene voorwaarden. Is dat niet het geval, dan zijn uw voorwaarden misschien ongeldig en loopt u als ondernemer alsnog onnodige risico’s.

 

Welke bepalingen neemt u op?

Uw algemene voorwaarden moeten onder andere voldoen aan een inhoudstoetsing. In bijna alle algemene voorwaarden staan bepalingen over betaling, levering en aansprakelijkheid. Maar ook zaken als offertes (is een offerte vrijblijvend en hoe lang is deze geldig?), transport (wie betaalt het transport en hoe zit het met verzekeringen?) en afwikkeling van geschillen kunt u opnemen in algemene voorwaarden. Wat de juiste inhoud voor uw onderneming is, hangt af van uw specifieke situatie. Met welke doelgroepen heeft u te maken en in welke branche bent u actief? Voor overeenkomsten met consumenten gelden bijvoorbeeld andere regels dan voor overeenkomsten met een andere onderneming. Algemene voorwaarden moeten altijd worden afgestemd op uw onderneming, op de branche waarin u actief bent en uw contractpartij.

 

Informatieplicht

Algemene voorwaarden hanteren, betekent ook dat u als ondernemer een informatieplicht heeft. Dat houdt in dat u verplicht bent om uw klanten of opdrachtgevers te informeren over uw algemene voorwaarden. En de wederpartij moet deze op zijn beurt kunnen accepteren. Afhankelijk van de situatie – zoals de grootte van de wederpartij en hoe de overeenstemming tot stand komt - gelden specifieke regels.

 

Algemene voorwaarden opstellen of toetsen

Heeft u nog geen algemene voorwaarden? Dan luidt mijn advies: laat deze opstellen. Zo voorkomt u vervelende (juridische) verrassingen. Heeft u wel algemene voorwaarden, maar twijfelt u of deze nog actueel en passend zijn? Dan kunt u uw algemene voorwaarden laten toetsen, aan de hand van een grondige juridische keuring.

Wilt u meer weten over algemene voorwaarden en wat Flynth voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met onze juridisch adviseurs van Flynth

 

Deze blog is geschreven door Matthijs Velkers, juridisch adviseur bij Flynth. Matthijs adviseert klanten in de agro- en mkb-sector op het gebied van civiel-, bestuurs- en ondernemingsrecht. Ook behartigt hij hun belangen in juridische geschillen en procedures. Zijn missie? De ondernemer volledig te ontzorgen.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: