Vastgoedondernemers moeten nu verduurzamen om business te behouden

 
Vastgoedondernemers moeten nu verduurzamen om business te behouden
Gepubliceerd: 09-05-2023, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Ook in de vastgoedmarkt wordt duurzaamheid steeds belangrijker. De aanstaande rapportageverplichting voor grote bedrijven zal dat alleen maar versterken. Vastgoedondernemers moeten nu de focus leggen op verduurzamen om concurrerend te blijven.  

Klanten vragen steeds meer van vastgoedondernemers. Alleen concurreren op prijs en kwaliteit is niet meer voldoende, want de eis van duurzaamheid van panden weegt voor klanten steeds zwaarder. Zo kreeg een van de vastgoedklanten van Flynth onlangs een brief van een grote bouwmarktketen waaraan hij een pand verhuurt. In de brief hield de bouwketen de duurzaamheid van het gehuurde pand tegen het licht. Terwijl het om een modern winkelpand gaat, dat goed wordt onderhouden en er netjes bijstaat. 

Rapportageverplichting 

Het lijkt een vreemde vraag van de franchiseorganisatie, maar dat is het niet. Over het boekjaar 2025 zijn grote ondernemingen verplicht te rapporteren over hun duurzaamheid. Het jaarverslag met daarin opgenomen de duurzaamheidsinformatie zal dan in 2026 uitkomen. Om daar aan te kunnen voldoen, dan moeten ze nu al starten met de inventarisatie. Daarnaast mogen ondernemingen de eisen verleggen naar de keten waarin zij actief zijn. Met als gevolg dat grote spelers steeds vaker duurzaamheidseisen gaan stellen aan hun toeleveranciers. Ook als het gaat om vastgoed. 

Duurzaam is de toekomst 

De brief van de grote bouwketen past in de trend waarin duurzaam vastgoed en duurzaam ondernemen steeds belangrijker wordt. Dat dit gevolgen voor de hele keten heeft, zagen we eerder bij Albert Heijn, Jumbo en Mercedes. Ook als vastgoedondernemer gaat u het merken. Uw klanten gaan meer van u vragen dan alleen een eerlijke prijs en perfecte kwaliteit. Duurzaamheid van uw vastgoed is cruciaal. Als u uw business in de toekomst wilt behouden, moet u nu de focus op verduurzamen leggen.  

We denken graag met u mee over hoe u uw vastgoedportfolio kunt verduurzamen. Neem contact op met de auteur van dit artikel of met uw adviseur via onderstaand contactformulier. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: