Uw onderneming verkopen: zo voorkomt u belastingheffing

 
Gepubliceerd: 01-02-2017, laatst gewijzigd: 12-12-2023

Wie zijn bedrijf verkoopt, betaalt belasting over de verkoopprijs minus de boekwaarde. Wanneer komt de fiscus langs en hoe hoog is de aanslag? Daar hebt u invloed op als eigenaar van een eenmanszaak of vennoot onder firma.

De fiscus bepaalt. Maar u kunt wel uw mkb-bedrijf onder zo gunstig mogelijke condities verkopen. Belastingtechnisch gezien. Die keuze heeft u in eigen hand. We noemen vijf mogelijkheden:

1. Verkopen aan medewerker of -vennoot

Hierbij verschuift de belastingdienst de heffing naar de koper. Daarom krijgt de koper vaak een iets lagere koopprijs. Let op: de kopende medewerker of –vennoot moet langer dan drie jaar bij u in dienst zijn.

2. Verkopen aan een van de kinderen

Hebt u een zoon of dochter die de zaak wil overnemen en voortzetten? Uw kind hoeft dan geen of weinig erf- en schenkbelasting te betalen.

3. Stakingslijfrente kopen of banksparen

U verkoopt uw eenmanszaak. Van de opbrengst koopt u een stakingslijfrente. Of u stopt het geld in 'banksparen'. Beide zijn aftrekbaar. U betaalt alleen belasting over de boekwinst op de verkoopprijs.

4. Inbrengen in een bv

U kunt uw eenmanszaak of vof op twee manieren inbrengen in een bv:

'Geruisloos' verkopen. Dit gaat zonder belastingheffing. Na drie jaar verkoopt u de bv. Er gelden dan gunstige belastingvoorwaarden.

'Ruisend' verkopen. Over de stakingswinst betaalt u belasting. Maar die kunt u uitstellen met een stakingslijfrente.

5. Ondernemer blijven

U blijft ondernemer en zoekt samenwerking met een opvolger of zet een commanditaire vennootschap op. Daarmee stelt u het betalen van belasting uit en beperkt u de risico's.

Meer fiscale tips

Benieuwd naar alle mogelijkheden om uw bedrijf zo fiscaal gunstig over te dragen? Neem contact op met uw Flynth-adviseur. Flynth is bereikbaar via het onderstaande formulier.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Advies

Geschreven door: