Uw arbeidsvoorwaarden harmoniseren – hoe doet u dat?

 
Uw arbeidsvoorwaarden harmoniseren – hoe doet u dat?
Gepubliceerd: 06-11-2020, laatst gewijzigd: 12-12-2023

Uw werknemers hechten grote waarde aan hun arbeidsvoorwaarden. Niet alleen aan de beloning en arbeidsduur (de primaire arbeidsvoorwaarden) maar ook aan secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen, reiskostenvergoeding of een lease auto. Het is dan ook belangrijk om te zorgen voor een zorgvuldige harmonisatie van arbeidsvoorwaarden. Een goede communicatie richting de werknemers is dan ook essentieel.

Neemt u een ander bedrijf over of gaat u fuseren?

Het kan zijn dat u van plan bent om een bedrijf over te nemen of dat u gaat fuseren. Allereerst is een grondig boekenonderzoek – ook wel due diligence genoemd- van belang. Dit onderzoek helpt u om inzicht te krijgen in de onderneming die u gaat overnemen. Zo voorkomt u dat u voor onaangename verrassingen komt te staan als het bedrijf eenmaal van u is. Het kan namelijk zo zijn dat door de overname of de fusie een (andere) cao of pensioenfonds moet worden toegepast. Dit kan een stijging in de werkgeverslasten veroorzaken. Een werkingssfeer van een cao of de verplichtstelling van een pensioenfonds betreft soms de verdeling van arbeidsuren en soms de omzetverdeling of de bedrijfsactiviteiten. Door de fusie of overname kan het dus zijn dat er een (andere) cao of pensioenfonds van toepassing wordt.

Gewijzigde bedrijfsactiviteiten?

Het kan ook voorkomen dat uw bedrijfsactiviteiten in de loop der jaren zijn veranderd. Belangrijk is dan ook om regelmatig te (laten) onderzoeken of de huidige cao en pensioenfonds nog steeds van toepassing zijn of dat u wellicht een (andere) cao of pensioenfonds moet gaan volgen.

Het harmonisatieproces

Harmonisatie van arbeidsvoorwaarden schept duidelijkheid en biedt voordelen. Op deze manier voorkomt u ongelijkheid in dezelfde functie en realiseert u sneller één gezamenlijke bedrijfscultuur. Ook vereenvoudigt u de personeels- en salarisadministratie.

Er kan op verschillende manieren worden geharmoniseerd. Een belangrijk uitgangspunt is een bruto gelijkwaardig pakket aan arbeidsvoorwaarden. Verder geldt dat gemaakte afspraken tussen werkgever en werknemer moeten worden gerespecteerd. Het gevolg hiervan is dat een wijziging van de arbeidsovereenkomst in beginsel enkel kan worden doorgevoerd als partijen (werkgever en werknemer) hierover overeenstemming hebben verkregen.

Hoe gaat Flynth te werk?

  • Bij een harmonisatie traject maken wij de verschillen tussen de arbeidsvoorwaardenpakketten inzichtelijk en vervolgens brengen wij de financiële gevolgen in kaart. Zowel de financiële impact voor de werknemer als voor de werkgever wordt inzichtelijk gemaakt.
  • Ook wordt er een collectief scenario uitgewerkt en bij aanwezigheid van een ondernemingsraad (OR) presenteren wij het voorstel.
  • Vervolgens worden de werknemers geïnformeerd en wordt er op individueel niveau gekeken wat de impact is. Per werknemer wordt een compensatievoorstel gemaakt.
  • De nieuwe afspraken over de arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd.

Meer informatie?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Onze HR-adviseurs staan voor u klaar. Neem contact met ons op via het onderstaande formulier.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: