Sterk jaarverslag onderwijs? Pak de code goed bestuur erbij

 
Sterk jaarverslag onderwijs? Pak de code goed bestuur erbij
Gepubliceerd: 10-02-2023, laatst gewijzigd: 12-05-2024

In het jaarverslag van uw onderwijsorganisatie legt u binnenkort verantwoording af als bestuurder of toezichthouder. Om dat transparant en integer te doen, raadt extern accountant Sandra van der Veer van Flynth aan om terug te vallen op de code goed bestuur: ‘Dat maakt het verslag inhoudelijk sterker.’ 

Als extern accountant controleert Van der Veer bij veel verschillende onderwijsorganisaties of ze voldoen aan de voorwaarden. Ze kent de onderwijssector als geen ander en volgt de ontwikkelingen op de voet. Vanuit die ervaring geeft ze graag een aantal tips voor de verantwoording in het jaarverslag. Hieronder zetten we ze voor u op een rij. 

Tips van de Onderwijsaccountants van Flynth 

Gebruik de terugblik in het jaarverslag om na te gaan of de code goed bestuur in uw organisatie naar eer en geweten gevolgd is. De codes zijn niet veel veranderd, maar het helpt om ze er nog eens bij te pakken. 

  • Handig daarbij is onze ‘Checklist bestuursverslag onderwijs’. Door die te volgen weet u zeker of alle relevante punten voldoende behandeld zijn. 
  • Bent u afgeweken van de code? Benoem dat en leg uit waarom. Dat hoort bij verantwoording.  
  • Beschrijf de zelfevaluatie van de toezichthouder. Is deze verschoven of vergeten? Laat dan zien welke dilemma’s een rol hebben gespeeld bij uw keuze.  
  • Geef aan op welke manier u stakeholders hebt betrokken bij uw organisatie. 
  • Grijp het jaarverslag aan om kritisch naar uw eigen organisatie te kijken en verbeterpunten te signaleren.  
  • De afgelopen jaren is er veel aandacht voor sociale veiligheid en de integriteitscode. Controleer of uw organisatie deze op de website heeft gepubliceerd. 
  • Een goede terugblik en analyse over eerder ingeschatte risico’s geeft inzicht en helpt in het maken van een goede vooruitblik in de continuïteitsparagraaf. Welke grote onzekerheden waren voorgaand jaar uitgesproken en hoe hebben deze zich dit jaar ontwikkeld? Wat betekent dat voor de gemaakte inschatting van de risico’s en onzekerheden in de toekomst?   

Let extra op bij wisseling in bestuur of toezicht 

‘Bij wisselingen in bestuur of organisatie is het vaak lastiger om alle aspecten van de code na te leven’, merkt Van der Veer. ‘Zijn er in uw organisatie afgelopen jaar zaken anders gelopen? En heeft u daarom niet aan alle zaken voldoende aandacht kunnen besteden? Wat betekent dit dan? Dat kunt u benoemen in het jaarverslag.’  

Codes per sector 

Elke onderwijssector heeft zijn eigen code voor goed bestuur. Volg de links hieronder om ze te bekijken: 

Meer informatie?

Hebt u vragen of wilt u meer informatie? Uw Flynth-adviseur staat klaar om u te helpen. Neem geheel vrijblijvend contact op.

 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: