Runt u een webshop? Reken op meer controle Belastingdienst

 
Runt u een webshop? Reken op meer controle Belastingdienst
Gepubliceerd: 04-04-2023, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Per 1 januari 2024 krijgt de Belastingdienst fors meer mogelijkheden om bij internationaal handelende webshops te controleren of de regelgeving goed toegepast wordt. Dan wijzigt namelijk de Nederlandse Wet op de omzetbelasting als gevolg van een Europese richtlijn.

Betalingsgegevens verplicht naar Belastingdienst

De wetswijziging verplicht aanbieders van betalingsdiensten, zoals Paypal en iDeal, om betalingsgegevens aan de Belastingdienst door te geven  als iemand vanuit een andere EU-lidstaat iets koopt bij een Nederlandse webshop. Met deze gegevens in de hand kan de Belastingdienst makkelijker fraude opsporen en controleren of de btw-wetgeving goed is toegepast.

Volg de Europese btw-regelgeving

Met de nieuwe wet is de kans groter dat de Belastingdienst bij uw internationale transacties controleert of u de Europese btw-regelgeving correct en volledig toepast. Doet u dat niet, dan riskeert u boetes. Zorg dus dat u volgens de regels werkt.

Verkoopt u online aan particulieren in andere EU-lidstaten? Hou dan rekening met de daarvoor geldende regelgeving, zoals de zogeheten afstandsverkopenregeling. Verkoopt u per jaar voor meer dan € 10.000 in een andere EU-lidstaat? Dan moet u uw webshop in principe in dat land registreren en daar btw-aangifte doen. Als alternatief kunt u al uw buitenlandse btw in één keer centraal afdragen in Nederland. Maak daarvoor gebruik van de One Stop Shop-regeling, oftewel doe OSS-aangifte.

Meer informatie en advies

Wilt u meer weten? Bijvoorbeeld hoe u de afstandsverkopenregeling goed toepast of wanneer u OSS-aangifte moet doen? Neem contact op met uw adviseur.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: