Overgang van onderneming? Weet wat (en wie) u overneemt!

 
Gepubliceerd: 12-08-2019, laatst gewijzigd: 14-08-2019

Staat u voor een fusie of overname en gaat er personeel mee over? Dan is het zaak om goed in kaart te brengen welke risico’s hiermee samenhangen, voor u een handtekening onder het overnamecontract zet. Flynth kan u hiermee helpen.

Bij een overgang van onderneming neemt u ook het personeel en hun voorgeschiedenis over. Het is belangrijk om, voor de overgang een feit is, te weten wat voor vlees u in de kuip heeft. Met een due dilligence – een boekenonderzoek naar financiële, fiscale, juridische, commerciële en milieuaspecten – brengt u eventuele addertjes onder het gras in kaart. Ook een grondige arbeidsrechtelijke check valt onder due dilligence.

Onzichtbare werknemers

Bij het overnemen van een personeelsbestand is het onder meer belangrijk om te weten of er sprake is van afwijkende arbeidsvoorwaarden (zoals pensioenafspraken) of ‘onzichtbare’ dienstverbanden, bijvoorbeeld als gevolg van ouderschaps- of ander onbetaald verlof. Ook zieke werknemers kunnen ten tijde van de overnamegesprekken onzichtbaar zijn. Bijvoorbeeld omdat ze langdurig afwezig zijn en nog niet (of slechts gedeeltelijk) re-integreren in hun eigen of een andere functie. Of omdat ze zijn gedetacheerd. Maar als nieuwe eigenaar bent wel verantwoordelijk voor de re-integratie en de loondoorbetaling van de zieke medewerkers.

Beïnvloeding schadelast

U moet er ook rekening mee houden dat medewerkers die ziek uit dienst zijn gegaan na een tijdelijke arbeidsovereenkomst of na 104 weken ziekte, mogelijk nog wel invloed hebben op de kosten van de onderneming die u over wilt nemen. Zij kunnen de schadelast namelijk op verschillende manieren beïnvloeden. Als gevolg van de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (Wet bezava) worden de WGA- en Ziektewetuitkeringen immers doorbelast aan de werkgever. Het mogelijke gevolg: een verhoging van de gedifferentieerde WGA- en/of ZW-premie. Afhankelijk van de hoogte van de loonsom kan deze verhoging behoorlijk in de papieren lopen.

Verzuimdossiers screenen

Daarnaast is het zaak dat u bij langdurig zieken ook de kosten voor re-integratie incalculeert. En als uw voorganger onvoldoende heeft gedaan om de zieke medewerker te re-integreren, kunt u ook nog eens worden geconfronteerd met een loonsanctie van het UWV. Het screenen van de bestaande verzuimdossiers is daarom een must als u van tevoren wilt weten waaraan u eigenlijk begint. Dossierreviews zijn dan ook onderdeel van een goede due dilligence.

Advies nodig?

Staat u voor een fusie of overname en gaat er personeel mee over? Wij kunnen samen met u de risico’s in kaart brengen. Meer weten? Neem contact op met uw HR-adviseur van Flynth of met Tamara Smit via (088) 236 92 73.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Advies

Geschreven door: