Ontslag op staande voet, laat u als werkgever goed informeren

 
Ontslag op staande voet, laat u als werkgever goed informeren
Gepubliceerd: 20-10-2021, laatst gewijzigd: 24-01-2024

In onze adviespraktijk komt het helaas voor dat een werkgever ontslag op staande voet moet geven aan een werknemer. Vaak blijkt dat de werknemer al wat op zijn kerfstok had voordat hij in dienst trad of dat een werknemer zodanig gedrag vertoont dat een werkgever het dienstverband per direct wil beëindigen. Denk bijvoorbeeld aan situaties zoals diefstal, veroordeling voor fraude, met te veel alcohol op rijden tijdens werk of het verzwijgen van relevante informatie voor de uitvoering van de functie. In dit artikel leggen we uit waarom bij een voornemen tot ontslag op staande voet het verstandig is om juridisch advies in te winnen. Ook vertellen we wat je als werkgever nog meer kunt doen om dit ontslag te voorkomen of het ontslag met meer zekerheid in stand te houden.

Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet is een drastische beslissing die voor een werknemer vergaande gevolgen heeft. Zo heeft de werknemer geen recht op een werkloosheidsuitkering. Als werkgever is het belangrijk dat u voorafgaand aan een voornemen om ontslag op staande voet te geven juridisch advies inwint. Op het moment dat de werkgever ten onrechte een ontslag op staande voet geeft of het ontslag niet op de juiste manier geeft, kunnen de financiële gevolgen voor de werkgever enorm groot zijn. Grote kans namelijk dat een werknemer een rechtszaak aanspant en dat het ontslag geen stand houdt bij een rechter. Hierdoor blijft het dienstverband vooralsnog in stand.

Een ten onrechte gegeven ontslag

Als werkgever maakt u al snel kosten wanneer de werknemer een rechtszaak start om verweer te voeren. Bij verlies zou de werkgever ook nog eens op kunnen draaien voor de vergoeding van de kosten van de rechtszaak die door werknemer zijn gemaakt. Daarnaast zouden een loondoorbetaling en een transitievergoeding alsnog kunnen volgen. Al met al zou dit op kunnen lopen tot duizenden euro’s naast alle tijd die het de werkgever kost.

Schakel dus een van de juristen van Flynth in. Zij zijn deskundig en kunnen snel adviseren wanneer u als werkgever in een dergelijke situatie met een werknemer zit.

Onboardingsbeleid

Kan een ontslag op staande voet worden voorkomen? Jazeker. In veel gevallen kan een goed onboardingsbeleid effectief bijdragen aan het voorkomen van een ontslag op staande voet of kan het gegeven ontslag op staande voet met meer zekerheid in stand blijven. Wij adviseren u als werkgever om de volgende zaken goed te overwegen:

  • vraag voor bepaalde functies een Verklaring omtrent goed gedrag (VOG) aan;
  • stel de juiste vragen bij het aannemen van een nieuwe werknemer;
  • voer een referentiecheck uit bij een nieuwe werknemer;
  • stel een goed (sanctie)beleid op als onderdeel van een bedrijfs- of personeelsreglement.

Om hierbij deskundig advies te krijgen, kunt u om advies vragen van HR-adviseurs van Flynth. Zij hebben hiermee veel ervaring en kunnen goed adviseren bij een onboardingsbeleid. Ook kunnen ze bekijken of uw huidige aanpak verbeterd kan worden.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

nieuws

Geschreven door: