Molenaars Fok Bedrijf zet door in verduurzamen

 
Molenaars Fok Bedrijf zet door in verduurzamen
Gepubliceerd: 17-11-2021, laatst gewijzigd: 25-04-2022

Molenaars Fok Bedrijf in Markelo is een vooruitstrevend varkenshouderijbedrijf, waar de ontwikkelingen zich in een hoog tempo voortzetten. Een aantal jaren geleden is het bedrijf volledig gerenoveerd en heeft er nieuwbouw plaatsgevonden. Vorig jaar is het bedrijf van eigenaar verwisseld en voor de komende jaren zijn er nieuwe ontwikkelingen, waar nadruk gelegd wordt op duurzaamheid binnen het bedrijf. 

Molenaars Fok Bedrijf (MFB) is een toekomstgericht zeugenbedrijf in het Overijsselse Markelo. In de afgelopen tien jaar is het bedrijf gemoderniseerd en heeft men het verder gespecialiseerd. Er werd flink gerenoveerd en er zijn enkele stallen gesloopt waar nieuwbouw voor in de plaats kwam. Rombou, onderdeel van Flynth, heeft dit proces mogen begeleiden. Nadruk is er destijds gelegd op het inspelen op de toekomst. Alle stallen zijn uitgevoerd met een biologische luchtwasser, de looplijnen zijn verkort, de inrichting gemoderniseerd en het bedrijf is zelfs leeg gedraaid om de gezondheidsstatus op een hoger niveau te krijgen. 

Aandacht voor het personeel.  

De volgende stap was om extra aandacht te geven aan het personeel. Het bedrijf kan alleen goed functioneren met gemotiveerd personeel die onder goede omstandigheden hun werk kunnen doen. Zij worden als zeer waardevol gezien en daar willen de nieuwe eigenaren nadruk op leggen. Eén van de aspecten die hierbij naar voren komt, is het bouwen van een nieuwe kantine. Geen standaard kantine, maar één die het personeel het gevoel geeft dat het goed toeven is tijdens de pauzes. Of tijdens de benodigde kantoorwerkzaamheden, waar de kantine mee geïntegreerd wordt. Ook komt er een gescheiden, maar ook weer ‘open’ ruimte voor bezoekers, een nieuwe keuken en zelfs een dakterras. Een voorbeeld van duurzaamheid, maar dan vooral voor de mens. Een impressie van de kantine is te zien in onderstaande figuur. 

 

Stappen in verduurzamen. 

Er zullen meer stappen gezet gaan worden naar het verduurzamen van het bedrijf. Streven is meer eigen energie te gaan opwekken, door meerdere staldaken te gaan voorzien met zonnepanelen. De elektra die hierbij vrijkomt wordt gebruikt voor eigen elektragebruik en verwarming. Op deze wijze wordt het gebruik van fossiele brandstoffen verder teruggedrongen. 

Mocht u naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen hebben over effectieve verduurzaming? Onze adviseurs helpen u graag. U kunt contact met ons opnemen via ons contactformulier.  

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Praktijkverhaal

Geschreven door: