Maximale rekenafstand in nieuwe versie AERIUS

 
Gepubliceerd: 23-01-2022, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Het rekenprogramma AERIUS Calculator is in de week van 20 januari 2022 geactualiseerd. Een belangrijke wijziging is het opnemen van een maximale rekenafstand. Dat kan voor- en nadelig uitpakken voor bedrijven. 

AERIUS Calculator is het wettelijk verplichte programma om neerslag van stikstof te berekenen. Dit gebeurt bij het aanvragen van natuurvergunningen bij de provincies. Actualisatie is nodig om te rekenen met actuele gegevens. Het RIVM doet dat met gegevens over emissies en deposities en data van kennisinstituten als het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), TNO en de universiteit Wageningen (WUR). Ministeries en provincies stellen de natuurgegevens beschikbaar. 

Maximale rekenafstand 

Een belangrijke wijziging is het opnemen van een maximale rekenafstand. Bij het berekenen van stikstofneerslag voor vergunningverlening wordt een maximale rekenafstand van 25 kilometer voor alle typen emissiebronnen gehanteerd. Dit betekent dat Natura 2000-gebieden op een afstand van meer dan 25 kilometer niet meer meegenomen worden in de berekening. Hierdoor geldt voor deze gebieden geen vergunningplicht meer. Er zullen bedrijven zijn waarvoor deze maximale rekenafstand een gunstig effect kan hebben. De rechtszekerheid van deze nieuwe systematiek moet zich in de komende tijd uitwijzen. 

Extern salderen 

Bedrijven kunnen ontwikkelen door het aankopen van ammoniak, dat heet extern salderen. Er is dan ammoniak nodig voor die gebieden waarop het bedrijf een neerslag van stikstof heeft. Het instellen van de maximale rekenafstand maakt het lastiger om de juiste ammoniak te vinden voor de gewenste bedrijfsontwikkeling. Het zoekgebied is immers kleiner. 

Intern salderen 

De actualisatie heeft geen gevolgen voor intern salderen. Intern salderen is het toepassen van extra maatregelen binnen de inrichting om uitbreiding mogelijk te maken. De stikstofuitstoot mag hierbij niet toenemen. 

Lopende aanvragen 

Er zijn lopende aanvragen waarover de provincie nog geen definitief besluit heeft genomen. Deze moeten na de release worden voorzien van berekeningen van de nieuwste versie van AERIUS Calculator. 

Vragen/informatie 

Het is ingewikkelde materie. Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Onze adviseurs helpen u graag. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: