In 2022 btw betaald in andere EU-landen? Vraag op tijd terug

 
In 2022 btw betaald in andere EU-landen? Vraag op tijd terug
Gepubliceerd: 13-09-2023, laatst gewijzigd: 18-09-2023

Als ondernemer is de kans groot dat u wel eens btw betaalt in andere landen binnen de Europese Unie. Het is niet mogelijk om deze buitenlandse btw terug te vragen via de reguliere aangifte omzetbelasting in Nederland. Wij leggen uit hoe u de buitenlandse btw wél terugvraagt. Belangrijk: dien het verzoek voor teruggave uiterlijk 30 september 2023 in. 

Zorg dat u de teruggave van in 2022 betaalde btw in andere EU-landen op tijd aanvraagt. De uiterste datum hiervoor is 30 september 2023. De meeste EU-landen hanteren deze deadline strikt. Dient u de aanvraag voor teruggave later in? Dan bestaat een aanzienlijke kans dat uw teruggaveverzoek wordt geweigerd.  

Voldoet u aan de voorwaarden? 

Als ondernemer moet u aan een aantal voorwaarden voldoen om de buitenlandse btw terug te vragen:  

  • Uw onderneming is in Nederland gevestigd. 
  • Uw onderneming hoeft geen btw te betalen in het land waar u de btw via de Belastingdienst wilt terugvragen. Moet u in dat land wel btw betalen? Dan moet u ook in dat land btw-aangifte doen en daarbij een teruggaveverzoek indienen.  
  • Uw onderneming gebruikte de goederen of diensten voor met btw belaste activiteiten. 
  • De in het buitenland betaalde btw moet in het desbetreffende land aftrekbaar zijn, anders krijgt u het niet terug. Hierbij geldt de regelgeving van dat land en niet de Nederlandse regelgeving. 
  • Belangrijk is dat de inkoopfacturen kloppen en voldoen aan de btw-factuureisen van het betreffende land. De factuureisen kunnen afwijken van de Nederlandse eisen. 
  • Over het gehele jaar 2022 moet de terug te vragen btw minimaal € 50 bedragen. Voor een kortere periode van minimaal drie maanden moet het terug te vragen btw-bedrag minimaal € 400 zijn. 

Zo vraagt u de buitenlandse btw terug 

U vraagt de buitenlandse btw terug via een digitaal portaal bij de Belastingdienst in Nederland. Voor dit portaal hebt u inloggegevens nodig. Let op: het gaat hier om aparte inloggegevens die alleen gebruikt kunnen worden voor het terugvragen van de buitenlandse btw. U vraagt deze inloggegevens aan via een digitaal formulier van de Belastingdienst. Vraag de inloggegevens op tijd aan, de verwerking van uw aanvraag bij de Belastingdienst kan vier weken duren. Hebt u een teruggaveverzoek voor buitenlandse btw ingediend? Dan zorgt de Belastingdienst er samen met hun ‘collega’s’ in het betreffende land voor dat uw verzoek wordt afgehandeld. 

Meer informatie en advies 

Wilt u meer weten over btw in het buitenland? Of twijfelt u welke regeling voor uw onderneming van toepassing is? Neem gerust contact op met uw Flynth-adviseur of vul onderstaand contactformulier in.   

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: