Goed voorbereid beginnen aan een nieuwe stal

 
Goed voorbereid beginnen aan een nieuwe stal
Gepubliceerd: 14-04-2022, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Het bouwen van een stal kost tegenwoordig veel meer tijd dan vroeger. Het is daarom belangrijk met goed doordachte plannen aan een project te beginnen. Goed contact met de gemeente en/of omgevingsdienst is cruciaal. 

Bij het maken van plannen kunnen ondernemers met een tal van aspecten rekening houden. Naast de persoonlijke wensen zijn dat onder andere de Maatlat Duurzame Veehouderij, financierbaarheid, subsidiemogelijkheden, toekomstige welzijnseisen, klimaat- en energiebeheersing, emissiearme technieken en brandveiligheidsvoorschriften. Het is belangrijk dit in een goed doordachte ontwerpfase mee te nemen. Dat voorkomt verrassingen later in het traject en het doen van tijdrovende of kostbare aanpassingen. 

Vergunningverlening 

Op de achtergrond speelt mee dat de vergunningverlening complexer is geworden. Gemeenten hebben gemiddeld minder kennis in huis en besteden de vergunningverlening uit aan omgevingsdiensten. Dat is positief omdat die meer experts in huis hebben. Het is belangrijk voor de bouwbegeleiders om goed contact te houden met de instanties. Het blijft soms lastig dat een omgevingsdienst niet alle vragen direct kan omzetten in praktische kennis. 

Ook de omvang van de bedrijven maakt de vergunningverlening lastiger. Alle stallen op één locatie werkt prettiger maar vanuit de maatschappij is er steeds meer weerstand. Twee of drie locatie is daarom steeds reëler voor bedrijven met groeiplannen. 

Keuzes in de bouw 

De bouw zelf blijft ook veranderen. Bij nieuwbouw wordt steeds vaker gebruik gemaakt van prefab bouwelementen aan de buitenkant. Metselen komt minder voor. Sandwichpanelen zijn kostentechnisch interessant maar o.a. varkenshouders kijken naar de robuustheid en levensduur bij de keuze van bouwmaterialen voor de buitenzijde. 

In de stal zijn vrijloopkraamhokken steeds meer de norm; de uitvoering verschilt per stalinrichter. Bij de dragende zeugen zijn kleinere groepen met gedoseerde voeding in opkomst. Verder staan warmteterugwinning en de toepassing van warmtepompen steeds meer in de belangstelling. Niet alleen bij nieuwbouw maar ook bij renovatie.  

In het algemeen is de tendens meer ruimte per dier. Een uitloop komt nu meer voor bij de vleeskuikens bij de specifieke concepten. Bij varkens beperkt zich dat tot de biologische houderij. 

Bouwprijzen

De bouwprijzen vliegen de pan uit. Sterke stijgingen in enkele maanden tijd weerhouden echter de ondernemers niet om de start van de bouw uit te stellen. Als het geheel financierbaar blijft, de vergunning binnen is en de aanbesteding is afgerond, dan willen de meeste klanten toch de schop in de grond. 

Zoals u leest zijn er voldoende aandachtspunten om rekening mee te houden. Wilt u hierover meer weten ? Onze adviseurs helpen u graag. U kunt contact met ons opnemen via ons contactformulier. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: