Flynth en Rombou zorgen voor succesvolle verplaatsing Welkoop Eibergen

 
Gepubliceerd: 25-10-2022, laatst gewijzigd: 02-03-2023

Een samenwerking tussen Flynth, Rombou en Welkoop zorgde in Eibergen voor een succesvolle relocatie van de winkel van Welkoop. De winkel bleek op de huidige locatie niet toekomstbestendig. "Verplaatsen en nieuw bouwen lijkt simpel, maar is een complexe uitdaging", aldus projectleider Bram Scheurwater.

Om de winkel uit te breiden was relocatie gewenst, daarom schakelde Patrick Ebbers, eigenaar van winkel in Eibergen, de hulp in van Flynth en Rombou. "Ik ben ondernemer en heb mijn eigen winkel, daar moet ik mij op focussen. Om mijzelf te ontzorgen en alles in goede banen te laten leiden, gaf ik de stap uit handen aan experts." Patrick klopte op aanraden van accountant Richard Wildvank dan ook aan bij de specialisten van Rombou en Deal Advies van Flynth.

Relocatietraject

Er volgde een geslaagd relocatietraject waarin een goede oplossing werd gevonden die ook financieel haalbaar was. De relocatie was niet zomaar geslaagd. Het was een flinke uitdaging op commercieel, financieel en bouwtechnisch gebied. Patrick: "Zelf had ik al nagedacht over een nieuwe locatie. Maar hierbij was ik afhankelijk van gemeente, bank, projectontwikkelaars en aannemers. Ik vroeg me af: Wat kan ik? En hoe kan ik het huidige pand goed verkopen?"

Inventarisatie en bouwkundige stappen

Bram Scheurwater (Rombou) en Ivo Bleeker (Flynth) gingen daarmee aan de slag. Bram vanuit Rombou met verstand van de realisatie van het nieuwe gebouw, Ivo vanuit Flynth met kennis van de financiering. Door een inventarisatie zijn mogelijkheden voor herontwikkeling in kaart gebracht. Er werden bouwkundige stappen doorlopen zoals bouwtechnische tekeningen, bestemmingsplanwijziging, vergunning verlening en aanbesteding. Het plan was zorgappartementen te realiseren op de huidige locatie. Zo verhoog je de waarde van de grond bij verkoop. "De uitdaging was met de hogere opbrengsten de nieuwe winkel te bekostigen" vertelt Bram Scheurwater.

Financieringsaanvraag in twee fasen opgeknipt

Er volgden open gesprekken met de uiteindelijke koper, gezamenlijk werden slimme vervolgstappen bepaald. De financiële haalbaarheid analyseerde Ivo samen met zijn collega Peter van der Vijgh. "In de eerste fase onderzochten we de aantrekkelijkheid van de nieuwe locatie en de te verwachten omzet. De onderbouwing van het plan leidde ertoe dat de bank er ook in geloofde en zag dat het beter was voor ondernemer en gemeente. Maar de bank wilde wel zekerheid over de verkoopwaarde van het bestaande winkelpand. Samen wisten Peter en ik daar een oplossing voor te bedenken. We hebben de financieringsaanvraag in twee fasen opgeknipt. Hierdoor kon eerst de nieuwe grond worden vastgelegd. De herontwikkeling van het bestaande winkelpand naar verzorgingshuis was toen nog in behandeling bij de gemeente. Na het verkrijgen van de verkoopgarantie op de bestaande locatie werd de financiering van bouw toegezegd door de bank en kon de schop de grond in."

Nu de nieuwe winkel in september opengaat is het relocatietraject met succes afgerond. Bram: "Het was een uitdagende klus. Eigenlijk lijkt het een simpele opgave, de huidige locatie verkopen en verplaatsen naar een nieuwe plek. De grootste uitdaging was de meerwaarde betaald krijgen. Doordat dit slaagde werd verplaatsing mogelijk."

Gelijkwaardige samenwerking

Het resultaat is dat op twee locaties nu wordt doorontwikkeld: de Welkoop gaat een zonnige toekomst tegemoet op de nieuwe locatie en zorgaanbieder Estinea krijgt een nieuw gebouw in het centrum van Eibergen. De gelijkwaardige samenwerking tussen Patrick en de specialisten van Rombou en Flynth was daarbij belangrijk. Bram Scheurwater vertelt: "Patrick wist wat hij wilde. Wij hielden het proces in de gaten en het einddoel voor ogen. We hadden korte lijnen en de contacten waren erg vertrouwd. Je staat er niet naast, maar trekt gezamenlijk op. Een adviestraject waar we met trots op terugkijken."

 

Deal Advies team van Flynth:

Ivo Bleeker, Adviseur Deal Advies
Peter van der Vijgh, Senior Adviseur Deal Advies
Bram Scheurwater, Senior Adviseur Bedrijfslocatie
 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Praktijkverhaal

Geschreven door: