Advies

Erfbelasting ligt op de loer bij overlijden eerste ouder

Erfbelasting ligt op de loer bij overlijden eerste ouder
Gepubliceerd: 24-08-2022, laatst gewijzigd: 24-08-2022

Veel mensen denken dat ze niks te maken hebben met erfbelasting als de eerste ouder in hun gezin komt te overlijden. Het vermogen gaat immers standaard naar de andere ouder en de kinderen moeten dan nog wachten op hun erfdeel. Toch moet u daar vaak al wel erfbelasting over betalen! 

Benauwend: spaargeld verdwijnt 

Stel: een gezin heeft 2 kinderen. Het gezamenlijk vermogen bestaat uit het ouderlijk huis plus € 5.000 spaargeld. Na aftrek van de hypotheek is het huis nog € 235.000 waard. Het totale vermogen is dus € 240.000. Als nu één van beide ouders komt te overlijden, moet de andere ouder € 4.000 erfbelasting betalen. Dat betekent ook dat er in dit voorbeeld maar € 1.000 spaargeld overblijft. Dat kan heel benauwend werken, ook voor de kinderen. 

Afhankelijk van de situatie 

De erfbelasting is afhankelijk van de hoogte van het vermogen en het aantal kinderen in het gezin.  

Stel dat het voorbeeldgezin 3 kinderen heeft in plaats van 2. Dan bedraagt de erfbelasting € 3.000 en blijft er dus meer spaargeld over. Aan de andere kant is het heel goed denkbaar dat de eerste ouder pas op AOW-leeftijd overlijdt als de hypotheek op het huis is afbetaald. Zeker met de hoge huizenprijzen van de laatste tijd betekent dat een hoger eigen vermogen en dus meer erfbelasting. 

Maatwerkoplossing met testament 

Wilt u een ongewenste aanslag erfbelasting voorkomen en tevens de regie meer in eigen hand houden? Dat kan door een testament te laten maken met de juiste opties, bijvoorbeeld een renteclausule en of afwijkende erfdelen met aanvullende legaten . Maar ook hier geldt dat het resultaat per situatie verschilt. Daarom is het belangrijk dat u zich goed laat informeren. Onze ervaren adviseurs helpen u graag verder. 

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Bel: 088 23 67 777
Karin Martens - Kusters Senior Adviseur Financiële Planning bij Flynth Karin Martens - Kusters