Een uitzendkracht in dienst nemen? Let dan op deze regels

 
Een uitzendkracht in dienst nemen? Let dan op deze regels
Gepubliceerd: 08-08-2023, laatst gewijzigd: 30-01-2024

Als de samenwerking bevalt, dan kunt u overwegen om een uitzendkracht zelf in dienst te nemen. Maar voordat u een contract aanbiedt, moet u goed nadenken over een aantal regels die dan gelden. 

Voor het in dienst nemen van een uitzendkracht die al voor u werkt of heeft gewerkt, zijn specifieke regels van toepassing. Als u overweegt om een uitzendkracht aan te nemen, is het belangrijk dat u daar rekening mee houdt. 

Om te beginnen moet u nagaan of er sprake is van opvolgend werkgeverschap. Dit is het geval als de medewerker dezelfde of soortgelijke werkzaamheden blijft verrichten als in de periode dat hij als uitzendkracht in uw bedrijf werkzaam was. Daarnaast is bij opvolgend werkgeverschap de periode tussen het werken als uitzendkracht en de indiensttreding niet langer dan 6 maanden.

Gevolgen voor ketenregeling 

Als er inderdaad sprake is van opvolgend werkgeverschap, dan moet u de periode die de uitzendkracht in uw onderneming heeft gewerkt meetellen in de voor u geldende ketenregeling. Deze regeling houdt in dat u een werknemer maximaal drie tijdelijke contracten in drie jaar mag aanbieden. De ketenregeling kan afwijken als er sprake is van een cao, zowel in de duur als in het aantal tijdelijke contracten. Omdat veel uitzendbureaus in de eerste periode (de zogenaamde ABU-fase A of NBBU-fase I en II) gebruikmaken van kortdurende contracten, kan het maximum van drie tijdelijke contracten snel bereikt zijn.  

Er geldt geen proeftijd meer 

Ook kunt u geen proeftijd meer bedingen als u een dienstverband aanbiedt aan een uitzendkracht die al voor u gewerkt heeft. In de periode waarin de medewerker als uitzendkracht werkzaam was, heeft u namelijk al kunnen beoordelen of de samenwerking bevalt en of de werkzaamheden naar behoren zijn uitgevoerd.  

Veranderingen in arbeidsvoorwaarden 

U kunt de medewerker andere arbeidsvoorwaarden bieden dan het uitzendbureau. Maar voordat u een aanbod doet, raden we aan om sommige arbeidsvoorwaarden van het uitzendbureau in beschouwing te nemen. Zo heeft het uitzendbureau al een groot deel van uw arbeidsvoorwaarden moeten overnemen vanwege de zogenaamde inlenersbeloning. Deze inlenersbeloning is erop gericht dat de uitzendkracht hetzelfde salaris verdient als medewerkers die bij u in dienst zijn en vergelijkbare werkzaamheden uitvoeren.  

Daarnaast is het zo dat veel uitzendbureaus het uurloon van uitzendkrachten verhogen om adv-dagen te compenseren. Ook hiermee kunt u in uw aanbod voor de medewerker rekening houden. Hetzelfde geldt voor een verandering in aantal vakantiedagen, de vakantiebijslag en een eventuele pensioenbijdrage.  

Belemmeringsverbod 

Een uitzendbureau mag een onderneming geen belemmeringen opleggen om een uitzendkracht in dienst te nemen. Maar het is wel toegestaan dat een bureau een vergoeding vraagt voor gemaakte kosten en geleverde diensten. Het gaat hierbij om kosten die het uitzendbureau na een korte periode nog niet heeft terugverdiend.  Daarvoor mag het een redelijke vergoeding afspreken. Meestal is het zo dat een bedrijf een uitzendkracht na 1040 gewerkte uren (half jaar fulltime) mag overnemen zonder dat het een vergoeding aan het uitzendbureau hoeft te betalen. 

Het is dus zaak om de inleenovereenkomst en de leveringsvoorwaarden van het uitzendbureau goed door te nemen voordat u knopen doorhakt. Vraag in elk geval concreet om de vergoeding die het uitzendbureau voor de uitzendkracht vraagt. 

Toch het arbeidscontract beëindigen? 

Ten slotte moet u meewegen dat ook de periode dat de medewerker als uitzendkracht in uw bedrijf heeft gewerkt meetelt als u de medewerker in dienst neemt. Dit heeft bijvoorbeeld gevolgen als u later toch het arbeidscontract met de voormalig uitzendkracht wilt beëindigen. U moet in dit geval rekening houden met een mogelijk hogere transitievergoeding en een langere opzegtermijn. 

Meer informatie en advies 

Wilt u meer weten over het in dienst nemen van een uitzendkracht? Of advies over de arbeidsvoorwaarden die u een uitzendkracht kunt aanbieden? Neem contact op met uw Flynth-adviseur of vul het contactformulier hieronder in.  

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: