Creëer een veilige haven, voor uw onderneming en voor uzelf

 
Creëer een veilige haven, voor uw onderneming en voor uzelf
Gepubliceerd: 14-03-2023, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Als ondernemer moet u er toch niet aan denken dat u voor de beslissing komt te staan om te stoppen met uw tuinbouwbedrijf? Wij adviseren u dan ook om juist als de zaken (nog) goed gaan een veilige haven te creëren, voor uw onderneming en voor uzelf. 

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook op het laatste moment wel opties om een faillissement af te wenden. Bijvoorbeeld door een onderhands akkoord met de schuldeisers, de zogeheten WHOA-procedure (Wet homologatie onderhands akkoord). En zelfs na een faillissement behoort een doorstart soms nog tot de mogelijkheden. Daar hebt u dan alleen wel activa voor nodig uit de vennootschap van uw tuinbouwbedrijf. Denk aan het onroerend goed, verschillende machines, zoals de WKK-installatie, en bijvoorbeeld de domeinnaam. Bij een doorstart moet u die terugkopen van de curator, tenminste als die onderdeel zijn van de failliete boedel. 

Risico’s spreiden voor de onderneming 

Dit probleem kunt u voorkomen door de risico’s van de verschillende activa te beperken of goed te verdelen. Bijvoorbeeld door een gehele activiteit (inpakken, inkoop/verkoop, opkweek, afkweek) in een andere vennootschap onder te brengen. Besef wel dat daar ook extra kosten en voorwaarden aan verbonden zijn. Voor elke vennootschap (zeker bij een BV) moet u een aparte administratie bijhouden en financiële en fiscale rapportages uitvoeren. Bovendien moet u de verschillende afspraken tussen de vennootschappen schriftelijk vastleggen. En wel op een zakelijke manier: alsof een derde deze afspraken met de kwekerij maakt.  

Privévermogen beschermen 

Minstens net zo belangrijk: door de vennootschap anders in te richten kunt u als teler uw privévermogen beter beschermen. Voorkom bijvoorbeeld dat u (uitgebreide) financiële rapporten moet publiceren bij de Kamer van Koophandel. Zulke informatie kan niet alleen handig zijn voor concurrenten, maar ook voor criminelen die uit zijn op uw vermogen. Daarnaast kunt u bij een herstructurering meteen al rekening houden met vermogensplanning: hoe u uw vermogen overdraagt aan de volgende generatie. 

Meer informatie en advies 

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om op tijd een veilige haven te creëren, voor uw onderneming en voor uzelf. Bij Flynth werken we met financiële, bedrijfskundige, belasting en juridische adviseurs samen om u ook op dit punt het beste advies te geven. Vraag er gerust naar bij uw eigen adviseur of neem contact op via het onderstaande formulier.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Advies

Geschreven door: