Btw-vrij detacheren in het onderwijs

 
Btw-vrij detacheren in het onderwijs
Gepubliceerd: 19-05-2023, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Onderwijsinstellingen kunnen - onder voorwaarden - onderwijzend personeel btw-vrij detacheren. Dit geldt sinds kort ook bij detachering aan een samenwerkingsverband passend onderwijs, zo meldde het ministerie van Financiën.  

Personeel detacheren leidt in principe tot omzetbelasting (btw). Maar onder bepaalde voorwaarden kan deze btw achterwege blijven. In juli 2022 heeft de staatssecretaris van Financiën het Besluit ter beschikking stellen van personeel geactualiseerd en aangescherpt. In een eerder bericht van Flynth leest u meer over de voorwaarden, aanscherpingen en de alternatieve methoden om btw-heffing te voorkomen.  

Btw-vrijstelling bij detachering aan passend onderwijs 

Inmiddels heeft het ministerie van Financiën het Netwerk van leidinggevenden passend onderwijs (LPO) laten weten dat het mogelijk is om detachering aan te merken als een nauw met het onderwijs samenhangende dienst. Daarmee kan de btw-vrijstelling ook worden toegepast binnen detachering aan passend onderwijs. 

Onduidelijkheid over gevolgen regeling fiscale eenheid 

De aanscherping en de voorwaarden in het Besluit ter beschikking stellen van personeel kunnen tot gevolg hebben dat de terbeschikkingstelling toch tot btw-heffing leidt. U kunt in dat geval mogelijk gebruikmaken van andere methoden om btw-heffing te voorkomen, bijvoorbeeld met de regeling ‘fiscale eenheid btw’. Maar let op: eerder dit jaar zijn vragen gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie (het Hof) over de gevolgen van een fiscale eenheid voor de onderlinge prestaties. Het Hof moet nu duidelijk maken of een fiscale eenheid nog als btw-besparend alternatief kan dienen.  

In afwachting van de antwoorden van het Hof, adviseren wij u om een samenwerking (contractueel) zo vorm te geven dat de btw-heffing ook zonder toepassing van de regeling fiscale eenheid btw achterwege blijft. 

Meer weten?  

Heeft u vragen over btw-vrij detacheren? Onze btw-specialisten staan voor klaar! Neem contact op met uw adviseur of vul het contactformulier in. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: