Belasting uitgesteld wegens corona? Denk aan stijgende invorderingsrente

 
Belasting uitgesteld wegens corona? Denk aan stijgende invorderingsrente
Gepubliceerd: 14-02-2023, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Hebt u vanwege corona uitstel van betaling gekregen van de Belastingdienst, en maakt u gebruik van de speciale betalingsregeling? Dan kan het slim zijn om het vastgestelde betaalschema los te laten en uw openstaande schuld eerder af te lossen. Zo beperkt u de zogeheten invorderingsrente. Die stijgt de komende tijd namelijk flink. 

De door corona uitgestelde belasting mag u terugbetalen over een periode van vijf jaar, gerekend vanaf 1 oktober 2022. In sommige gevallen is zelfs verlenging van die termijn naar zeven jaar mogelijk. 

Invorderingsrente stijgt

Over die periode betaalt u wel invorderingsrente. Die geldt vanaf het verlopen van de betalingstermijn van de aanslag tot de dag dat u betaalt. Deze invorderingsrente was tijdelijk verlaagd, maar gaat nu in stappen weer omhoog naar het niveau van voor de coronapandemie: 4%. 

  • Per 1 januari 2023: 2%  
  • Per 1 juli 2023: 3%  
  • Per 1 januari 2024: 4% 

Wij adviseren u dan ook om te beoordelen of het voor u mogelijk en zinvol is om de uitgestelde belasting eerder af te betalen. U beperkt dan in ieder geval de te betalen invorderingsrente. 

Meer informatie

Ga voor meer informatie over het uitstel van betaling, de betalingsregeling en vergelijkbare regelingen en tegemoetkomingen in het kader van corona naar de speciale ‘coronapagina’ op de site van de Belastingdienst.  

Neem voor advies op maat gerust contact op met uw Flynth-adviseur of vul ons contactformulier in. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: