138 miljoen euro VEKI-subsidie beschikbaar voor klimaatinvesteringen in de industrie

 
138 miljoen euro VEKI-subsidie beschikbaar voor klimaatinvesteringen in de industrie
Gepubliceerd: 30-05-2023, laatst gewijzigd: 14-06-2023

Tot en met 9 januari 2024 kunnen industriële ondernemingen subsidie aanvragen voor CO2-besparende maatregelen​. In totaal is er een budget van 138 miljoen euro beschikbaar. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld en uitgekeerd. Wacht dus niet te lang met aanvragen.   

Tot en met 9 januari 2024 kunnen alle ondernemingen in de industrie (dus zowel grote als kleine bedrijven die voedingsmiddelen produceren of producten vervaardigen), energiedistributie en afval- en afvalwaterverwerking subsidie voor Versnelde klimaatinvesteringen (VEKI) aanvragen. De VEKI zijn in het leven geroepen als stimulans om deze bedrijven te laten investeren in apparaten, systemen of technieken die broeikasgasemissies verlagen. Producenten en distributeurs in de industrie kunnen de subsidie aanvragen voor grootschalige investeringen in energie-efficiëntie, recycling en hergebruik van afval, lokale infrastructuur en andere CO2-reducerende maatregelen. 

Aanvraag op tijd indienen 

De overheid heeft voor de VEKI een totaalbudget van € 138 miljoen voor grootschalige projecten gereserveerd. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld en uitgekeerd. Als u van de regeling gebruik wilt maken, raden we aan op korte termijn een aanvraag in te dienen. Zo voorkomt u dat u geen subsidie krijgt omdat het gereserveerde budget op is.  

Hoogte VEKI-subsidie 

Afhankelijk van de investering kan een onderneming zo’n 30% tot 70% van de kosten met VEKI vergoed krijgen. Voor MKB-bedrijven geldt een minimaal subsidiebedrag van € 30.000. Grootbedrijven kunnen een VEKI-subsidie van minimaal  € 125.000 en maximaal € 15 miljoen aanvragen.  

Voorwaarden voor VEKI 

Ondernemingen moeten aan meerdere voorwaarden voldoen om voor de VEKI-subsidie in aanmerking te komen. Zo moet de investering waarvoor ze subsidie aanvragen een versnelde CO2-reductie tot doel hebben. Daarnaast is de eis dat het apparaat, het systeem of de techniek waarin ze investeren, een bewezen werking heeft en klaar is voor de markt. Het gaat dus niet om demonstratie- of pilotprojecten: de CO2-besparende techniek moet minimaal drie keer gedemonstreerd zijn. Ook komen alleen investeringen in aanmerking die zonder de subsidie een terugverdientijd van meer dan vijf jaar hebben. Ten slotte mag een project volgens de VEKI-regels niet langer dan drie jaar duren.  

Welke energiebesparende maatregelen zou u kunnen nemen? 

Wilt u weten welke energiebesparende maatregelen u zou kunnen nemen? Op onze website vindt u veel informatie hierover en een handig stappenplan Duurzaamheid (flynth.nl). Of schakel de hulp in van een van onze adviseurs om mee te denken hierin of bij het ontwikkelen van een duurzaamheidstrategie. 

Meer informatie

Wilt u weten wat uw kansen voor VEKI-subsidie zijn? Of heeft u andere vragen over deze of andere subsidies? We beantwoorden ze graag. Vul onderstaand contactformulier in of neem contact op met uw adviseur. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: