De bank zegt nee tegen uw financieringsaanvraag

De bank zegt nee tegen uw financieringsaanvraag

Zijn uw kansen op financiering nu verkeken? 

Een goed plan is altijd financierbaar

Vroeger of later gaat u als ondernemer investeren. U wilt bijvoorbeeld uitbreiden of groeien. Daar is vaak aanvullende financiering voor nodig. Appeltje-eitje, denkt u dan. Toch gaat de bank niet altijd zomaar mee. Wat kunt u dan doen?

Als ondernemer hebt u waarschijnlijk een jarenlange relatie met uw huisbankier. Het contact met uw vaste aanspreekpunt of accountmanager verloopt soepel en informeel. En eerdere krediet-uitbreidingen zijn zonder al te veel vragen van de bank geaccepteerd.

Vertrouwen in de aanvraag
Nu staat u voor een uitbreidingsvraagstuk. U wilt een nieuw pand aankopen of heeft nieuwe machines nodig. U beseft dat het een grote (financiële) stap is, maar u heeft met uw bedrijf altijd netjes aan alle (betaal)verplichtingen voldaan en twijfelt niet aan de haalbaarheid van de financieringsaanvraag.

Te grote sprong
Maar toen kreeg u tot uw verbazing een ‘nee’ van de bank. De argumenten? Uw eigen vermogen is ontoereikend en de bank twijfelt of de sprong voor uw bedrijf niet te groot is. Tot uw teleurstelling keert u huiswaarts, dit keer met lege handen.  

Uw kansen verkeken? Nee hoor
Houdt het nu op? Zeker niet. Toch zijn veel ondernemers na een afwijzing geneigd de handdoek in de ring te gooien. Emoties spelen daar vaak een rol bij en dat is ook begrijpelijk. Het is uw idee, uw bedrijf. Toch is het zonde om de aanvraag te laten voor wat het is, want zelfs na een afwijzing is er nog erg veel mogelijk.

Onderbouw uw plan, ook op papier
Heeft u bijvoorbeeld al eens écht goed gekeken naar uw plan? Bij veel ondernemers zit het idee in hun hoofd, maar een bank wil ook een plan op papier zien. Met een goede onderbouwing, prognose en scenarioanalyses. Een plan waarin u laat zien dat u goed hebt nagedacht over de kansen én risico’s van de financiering. En waarin u aantoont dat u rente en aflossing ook kunt betalen als het even wat minder gaat.

Alternatieve financieringsmogelijkheden
Ook kan het lonen om eens verder te kijken dan uw reguliere bank. Het aanbod van financieringen is de afgelopen jaren immers enorm veranderd. De bank is allang niet meer de enige partij waarbij u terechtkunt.

Een nieuwe vestiging openen? Wie weet ziet een private investeerder (ook wel business angel) wel heil in deze investering en kunt u gunstige afspraken maken. Machines aankopen? Wellicht is een combinatie van factoring en fintech mogelijk. Of misschien bent u nog voordeliger uit bij een leasemaatschappij.

Doet u een investering, waar relatief veel risico mee gemoeid is? Zoals de ontwikkeling van een innovatief product of start van een heel nieuwe onderneming? Ga dan ook eens te rade bij Venture Capital Fondsen, kredietunies en crowdfundingsplatforms. Verder zijn er ook tal van (lokale) subsidiemogelijkheden.

Altijd een doordacht plan
Bank, leasemaatschappij, kredietunie of business angel… Welke financieringsoplossing u uiteindelijk ook kiest, ze hebben allemaal één ding gemeen: met alleen het idee in uw hoofd en een korte pitch aan tafel is een financiering nog heel ver weg. Een goed plan is daarentegen altijd financierbaar, óók bij uw huisbank.

Peter van der Vijgh - Senior Adviseur Deal Advies

Peter van der Vijgh - Senior Adviseur Deal Advies

Bel mij gerust voor vrijblijvend advies

Heeft u een mooi idee en wilt u advies voor uw plan? Of heeft u al een plan liggen en bent u benieuwd of deze voldoet aan de eisen van geldverstrekkers? Bel mij gerust eens voor vrijblijvend advies via 088 236 77 77 of stuur een e-mail.