Overdracht en opvolging

Overdracht en opvolging

Begin op tijd met de voorbereiding

Bedrijfsoverdracht: opvolger of koper gezocht

In veel ondernemersgezinnen is bedrijfsopvolging de gedroomde voortzetting van het bedrijf. Hoe realiseert u een succesvolle bedrijfsoverdracht? Een opvolger uit de familie heeft tijd nodig om te groeien. Een koper van buiten vinden, duurt soms jaren. Daarom adviseert Flynth: begin op tijd met de voorbereiding.

Als ondernemer wilt u uw bedrijf onder goede voorwaarden overdragen, voor uzelf én voor uw personeel en klanten. De belangrijkste vraag is: wie wordt uw opvolger? Bij bedrijfsopvolging door familie zijn de persoonlijke relaties belangrijk. Wat uw situatie ook is: onze adviseurs begeleiden u graag bij de bedrijfsoverdracht.

Financieringsmogelijkheden

Aspirant-eigenaren hebben meestal een financiering nodig om de onderneming te kunnen overnemen. Bent u de aspirant-eigenaar? Dan heeft u hiervoor verschillende mogelijkheden, waaronder een financiering van een bank, een borgstellingskrediet of venture capital. Flynth bespreekt graag de mogelijkheden met u.

De waarde van uw bedrijf

Als uw opvolger bekend is, legt u de voorwaarden van de bedrijfsoverdracht goed vast. Oók binnen de familie. Hierbij is het objectief vaststellen van de overnamesom cruciaal. Flynth begeleidt u graag en staat in voor een objectieve waardebepaling. Samen komen we tot een reële waardering, op basis van onder meer:  

  • het management
  • (toekomstige) resultaten
  • geldgenererend vermogen
  • marktfactoren
  • klanten en leveranciers

De opvolger bepaalt of dit hem of haar genoeg perspectief biedt. In de onderhandelingen met uw mogelijke opvolger komt u tot een prijsbepaling. Samen beantwoordt u vragen als ‘Wat wordt er overgenomen (activa of aandelen)?’ ‘Wat is de prijs van de onroerende zaken?’ en ‘Is de goodwill hierbij inbegrepen?’

Wat Flynth voor u kan doen