Gepubliceerd: 19-05-2025, laatst gewijzigd:
22-05-2025
De Nederlandse snijbloementeelt is van oudsher een bloeiende sector. Als wereldleider in bloemenexport draagt Nederland voor miljarden euro’s bij aan de wereldwijde bloemenhandel. Tegelijkertijd staat de sector voor uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en consumentenvertrouwen. In een tweeluik zetten we voor u op een rij welke uitdagingen spelen en hoe u verdere stappen kunt zetten richting verduurzaming.
Jaarlijks verhandelt Nederland honderden miljoenen bloemen via veilingen als Royal FloraHolland. Rond Valentijnsdag gaan ieder jaar in enkele dagen tijd miljoenen bloemen langs de klok. Deze komen niet alleen uit Nederland, maar uit heel Europa en ook Afrika.
De exportwaarde van Nederlandse snijbloemen bedroeg in 2024 maar liefst 4,4 miljard euro. Dit laat zien dat snijbloemen van groot economisch belang zijn. Duizenden banen in de teelt, handel en logistiek zijn direct afhankelijk van de bloemensector.
Het toekomstbestendig maken van de snijbloementeelt is dus van groot belang. Vele belanghebbenden, ook consumenten, hebben baat bij een duurzame sector, zonder ecologische schade en met behoud van vertrouwen in het product.
Zorgen van consumenten
Consumenten maken zich steeds vaker zorgen over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op bloemen. Geregeld is er nieuws over residuen van gewasbeschermingsmiddelen op boeketten, soms zelfs van verboden middelen. Dit versterkt het beeld dat ook Nederlandse bloementelers hun gewassen overvloedig bespuiten om perfecte bloemen te leveren. Het roept vragen op over mogelijke impact op milieu en gezondheid. Consumenten twijfelen of hun boeket wel schoon en verantwoord is.
Hierdoor komt het consumentenvertrouwen onder druk te staan. Nederlandse consumenten zijn bezorgd over het gebruik van pesticiden en de impact daarvan op het milieu en hun gezondheid. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat één op de vier consumenten zegt minder bloemen en planten te kopen, vanwege deze zorgen over gewasbeschermingsmiddelen. Bezorgde kopers pleiten voor strengere regels en meer transparantie over teelt en middelengebruik.
Vertrouwen versterken
Onderzoekers concluderen dat de sierteeltsector het vertrouwen van consumenten kan versterken door te laten zien welke stappen telers zetten richting duurzamere productie. Consumenten willen blijven genieten van bloemen, maar wel met een gerust hart. Dit schetst de opdracht voor Nederlandse snijbloementelers: kom tegemoet aan de zorgen van de consument door inzicht te geven in de verduurzaming van de sector.
Meer weten?
In deel twee van dit tweeluik zetten we verder op een rij welke duurzaamheidsinitiatieven er al zijn en welke stappen u als teler van snijbloemen kunt nemen op dit gebied. Wilt u nu al meer informatie over hoe u kunt verduurzamen? Wij staan voor u klaar. Neem contact op met uw adviseur van Flynth of maak gebruik van onderstaand contactformulier.