Gepubliceerd: 03-09-2024, laatst gewijzigd:
12-09-2024
Het komt soms voor dat werknemers inkomstenbelasting moeten bijbetalen, zelfs als er géén bijzonderheden zijn en als de salarisadministrateur alle inhoudingen volgens de regels heeft doorgevoerd. Lees hoe dit kan.
Loon- en inkomstenbelasting: drie verschillen
Verschil 1
In de loonbelasting gelden aparte regels voor ‘gewoon’ loon (tabelloon) en bijzondere beloningen zoals:
- vakantiegeld
- 13e maand
- overwerk en bonussen (bijzonder tariefloon)
In de inkomstenbelasting wordt ‘gewoon’ loon samengevoegd met bijzondere beloningen.
Verschil 2
In de loonbelasting is het jaarloon van vorig jaar medebepalend voor de inhouding van loonbelasting in het huidige jaar (namelijk de loonbelasting over bijzondere beloningen).
In de inkomstenbelasting is slechts het inkomen van het huidige jaar bepalend voor de verschuldigde inkomstenbelasting.
Verschil 3
Loonbelasting wordt berekend per periode (meestal per maand), zonder rekening te houden met het loon en de ingehouden loonbelasting van voorgaande perioden. Wijzigt in de loop van het jaar de arbeidsduur of het inkomen? Dan vindt er dus geen correctie plaats.
In de inkomstenbelasting is het uiteindelijke jaarinkomen bepalend. In de inkomstenbelasting wordt dus wel gekeken naar alle perioden van het kalenderjaar.
‘Gewoon’ loon en bijzondere beloningen
Waarom het onderscheid tussen tabelloon en bijzonder tariefloon? Als er in één maand een hoge bijzondere beloning wordt uitgekeerd (bijvoorbeeld vakantiegeld), zou dit bij verwerking volgens de ‘gewone’ tabel leiden tot een te hoge loonheffing.
Worden het gewone loon en het vakantiegeld samengevoegd? Dan bestaat de kans dat in deze ene maand - door het progressieve belastingtarief over de top van dit maandinkomen - een veel hoger belastingpercentage wordt berekend. In ieder geval veel hoger dan de belasting die ‘hoort’ bij het jaarinkomen van de werknemer.
De splitsing tussen tabelloon en bijzonder tariefloon in de loonbelasting, moet beter aansluiten op de inkomstenbelasting. Maar door de trapsgewijze opbouw van de bijzondere beloningen in de loonbelasting kan dit juist leiden tot verschillen met de uiteindelijk verschuldigde inkomstenbelasting.
Vorig jaarloon bepalend voor loonbelasting bijzondere beloningen
En waarom moet bij de berekening van de loonheffing over een bijzondere beloning uitgegaan worden van het jaarloon van vorig jaar? Simpelweg om het feit dat het jaarloon van het huidige jaar nog niet bekend is. In Nederland wordt vakantiegeld meestal in mei uitbetaald. Uiteraard is dan het jaarloon nog niet bekend, dus geldt het jaarloon van vorig jaar.
Bij de berekening van de loonbelasting over het vakantiegeld in mei, gaan we dus uit van het fiscaal jaarloon van het voorgaande jaar. Precies volgens de regels van de loonbelasting. Valt uiteindelijk het jaarloon van het huidig jaar hoger uit dan vorig jaar? En is er meer inkomstenbelasting verschuldigd dan dat er loonbelasting is ingehouden? Dan betekent dit niet dat de salarisadministrateur een fout heeft gemaakt. De regels van de loonbelasting zijn nu eenmaal anders dan die van de inkomstenbelasting.
Berekening loonbelasting per periode
Als in de loop van het jaar het inkomen wijzigt – bijvoorbeeld in het tweede halfjaar-, kan het zijn dat in het eerste halfjaar (achteraf gezien) minder loonbelasting is ingehouden dan er uiteindelijk aan inkomstenbelasting verschuldigd zal zijn.
Hierbij spreken we bewust van ‘minder’ loonbelasting en niet van ‘te weinig’. Want volgens de regels wordt er voldoende loonbelasting ingehouden. Deze wordt namelijk per periode berekend en niet cumulatief tot en met de periode.
Wordt bijvoorbeeld de ingehouden loonbelasting over het vakantiegeld in de maand mei níet in latere maanden gecorrigeerd, maar blijkt het jaarloon van het huidig jaar wel hoger uit te vallen dan het jaarloon van vorig jaar? Dan vindt de verrekening plaats via de inkomstenbelasting.
VCR-methode loonbelasting: toekomstmuziek?
Bij de premies werknemersverzekeringen wordt gewerkt volgens ‘Voortschrijdend Cumulatief Rekenen’ (VCR-methode). Dit betekent dat bij de berekening van de premies WW, WAO/WIA en Zorgverzekeringswet gekeken wordt naar:
- de huidige periode
- het loon en de berekende premies van alle voorgaande perioden in het kalenderjaar
Als deze systematiek ook in de loonbelasting zou worden toegepast, zou deze veel beter aansluiten op de inkomstenbelasting. Het jaarloon van vorig jaar zou immers niet meer nodig zijn bij de berekening van de loonbelasting over bijzondere beloningen.
Ook zou het loon van het huidige jaar dan ook bij de loonbelasting (precies zoals bij de inkomstenbelasting) de heffingsgrondslag kunnen zijn. Bij wijzigingen in ‘gewoon’ loon of bijzondere beloningen, zouden wijzigingen in inhouding van loonbelasting in latere maanden bij de VCR-methode via het salaris verrekend kunnen worden (in plaats van achteraf via de inkomstenbelasting). Helaas lijkt toepassing van de VCR-methode in de loonbelasting voorlopig nog toekomstmuziek.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met uw adviseur of via het contactformulier.