Modernisering concurrentiebeding: geen verbetering voor zzp’ers

 
Modernisering concurrentiebeding: geen verbetering voor zzp’ers
Gepubliceerd: 13-05-2025, laatst gewijzigd: 13-05-2025

Er ligt een nieuw wetsvoorstel voor modernisering van het concurrentiebeding klaar. De kamer doet hiermee een poging om oneigenlijk gebruik van concurrentiebedingen tegen te gaan. Wat betekent dit voor u als ondernemer of als zzp’er? 

Ongeveer een derde van alle arbeidsovereenkomsten bevat een concurrentiebeding. Zo’n beding is bedoeld ter bescherming van het bedrijfsdebiet van de werkgever. Denk aan waardevolle informatie of contacten die een werknemer niet mag meenemen naar een nieuwe werkgever. De praktijk is echter anders.   

Werknemers binden

Uit onderzoek blijkt dat een concurrentiebeding vaak wordt ingezet om werknemers te binden. Omdat dit schuurt met het grondrecht van vrije arbeidskeuze, is de wetgever bezig het concurrentiebeding aan te passen. Dit wetsvoorstel modernisering concurrentiebeding gaat werkgevers verplichten het concurrentiebeding altijd te motiveren. Ook moeten werkgevers hun medewerkers compenseren bij toepassing van het concurrentiebeding. 

Hoe zit het met zzp’ers? 

Het wetsvoorstel heeft geen betrekking op de zzp’er. Hier is (ruime) contractsvrijheid nog steeds het uitgangspunt. In gevallen waarin het te bont wordt, kan de rechter het beding buiten werking stellen of matigen. Rechters zijn hier wel terughoudend in. 

Met meer dan 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland, rijst de vraag of het concurrentiebeding voor zzp’ers ook aan modernisering toe is. Een concurrentiebeding kan een zzp’er namelijk in onredelijke mate inperken in zijn of haar werkzaamheden. Daarnaast kan een concurrentiebeding een aanwijzing zijn van schijnzelfstandigheid,  

Wel of geen arbeidsovereenkomst 

Met dit laatste doet zich een tegenstrijdigheid voor. Het concurrentiebeding bij een zzp’er valt onder de contractsvrijheid. Maar gebruik hiervan kan weer leiden tot een oneigenlijke arbeidsovereenkomst. En daarin is het beding juist onderworpen aan beperkingen. De wetgever stelt daarom voor het concurrentiebeding geen rol te laten spelen in de vraag of sprake is van een arbeidsovereenkomst.  

Verschillende regels 

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, krijgen werknemers en zzp’ers te maken met verschillende regels rond concurrentiebedingen. Zzp’ers zijn daarmee slechter af omdat hun concurrentiebeding niet onderhevig is aan beperkingen. Werknemers profiteren wel van die beperkingen. De vraag is of dat terecht is, zeker in sectoren waar de grens tussen werknemers en zzp’ers fluïde is, zoals in de zorg. Bovendien wordt een zzp’er met een stevig concurrentiebeding beperkt in zijn of haar ondernemerschap.  

Meer weten? 

Hoe het zij, voor onze klanten (zowel opdrachtgevers als zzp’ers) blijven we het wetsvoorstel volgen. We houden u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rondom het concurrentiebeding. Hebt u vragen over de nieuwe wetgeving of het concurrentiebeding? Bij Flynth staan we klaar om u te adviseren. Neem contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaande contactformulier in.  

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: