Gepubliceerd: 15-07-2025, laatst gewijzigd:
16-07-2025
In 2024 waren er twaalf procent meer meldingen van beroepsziekten gedaan dan het jaar ervoor. Ook binnen het midden- en kleinbedrijf hebben steeds meer medewerkers hiermee te maken. Voor werkgevers in het mkb is dit een belangrijk signaal: beroepsziekten zijn actueel en raken steeds meer mensen. Wat kunt u doen als werkgever?
Het aantal meldingen van beroepsziekten in Nederland steeg in 2024 met maar liefst twaalf procent vergeleken met het jaar ervoor. Dat blijkt uit het rapport Kerncijfers Beroepsziekten 2025, van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Ook was er een stijging van het aantal bedrijfsartsen dat beroepsziekten meldde: een stijging van zeventien procent. Het rapport van het NCvB, opgesteld in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, geeft inzicht in trends, sectoren en risico’s. Dit helpt organisaties om preventieve maatregelen te nemen. Juist daar kunt u als werkgever verschil maken.
Beroepsziekten zijn gezondheidsklachten die direct gerelateerd zijn aan het werk of de werkomstandigheden. Denk aan rugklachten door zwaar tillen, psychische klachten door aanhoudende werkdruk of posttraumatische stressstoornis (PTSS) na een ingrijpende gebeurtenis. Zonder de werkgerelateerde factoren zouden deze ziekten meestal niet zijn ontstaan.
Psychische klachten (zestig procent) en aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals spier- en gewrichtsproblemen, zijn de meest gemelde beroepsziekten. Vooral werkdruk (zestien procent) en traumatische gebeurtenissen (dertien procent) zijn belangrijke risicofactoren.
Opvallend is de toename van meldingen van PTSS (posttraumatische stressstoornis). In eerdere jaren kwamen deze klachten vooral uit de zorg. In 2024 werd PTSS het meest gemeld binnen de sector overheid en openbaar bestuur (politie, brandweer en ambulancepersoneel). Deze risico’s zijn ook relevant voor mkb-sectoren zoals particuliere beveiliging of hulpdiensten.
Wat u kunt doen als werkgever
Beroepsziekten zijn niet alleen een zorg voor grote organisaties of de publieke sector. Ook in het mkb zijn de gevolgen van hoge werkdruk, fysieke belasting en mentale klachten zichtbaar. Door te investeren in preventie, beperkt u ziekteverzuim, houdt u medewerkers duurzaam inzetbaar én laat u zien dat u goed werkgeverschap serieus neemt.
Als ondernemer is het onmogelijk om alle risico’s te voorkomen, maar u kunt ze wel verkleinen. En dat begint met bewustwording. Zorg dat u én uw medewerkers weten welke risico’s binnen uw organisatie spelen. Denk aan fysieke en mentale risicofactoren. Laat bijvoorbeeld regelmatig een RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) uitvoeren. En houd actief de vinger aan de pols bij de werkdruk in uw team(s).
Daarnaast loont het om preventief te investeren in werkplezier, ergonomie en een gezonde werkcultuur. Voorbeelden zijn flexibele werktijden, mentale ondersteuning, fysieke hulpmiddelen en toegang tot een vertrouwenspersoon. En betrek uw arbodienst of casemanager op tijd bij signalen van langdurige uitval of verzuim.
Meer weten?
Wilt u meer weten over het voorkomen van beroepsziekten in uw organisatie of hebt u behoefte aan ondersteuning bij verzuimbegeleiding? De HR-specialisten van Flynth denken graag met u mee. Neem gerust direct contact met ons op of vul onderstaand contactformulier in.