Gepubliceerd: 12-10-2022, laatst gewijzigd:
28-03-2025
Wij zien dat dat sommige telers door de energiecrisis (tijdelijk) stoppen met telen, van gewas wisselen of andere besparende maatregelen nemen. Zij verlagen hun loon of management fee, lenen zelf geld aan de onderneming, proberen een derde erbij te betrekken of gaan op zoek naar een samenwerkingspartner. In een ultieme poging proberen ze soms zelfs de onderneming geheel of gedeeltelijk te verkopen. Wat kunnen ondernemers doen als een faillissement onverhoopt toch zeer dichtbij komt?
Als de onderneming aan een aantal voorwaarden voldoet, dan kan de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) een optie zijn. De voorwaarden hiervoor zijn:
-
de ondernemer moet kunnen aantonen dat de onderneming in principe levensvatbaar is;
-
het onderhands akkoord is gunstiger voor de schuldeisers dan faillissement van de onderneming;
-
de ondernemer moet een haalbaar plan overleggen dat aan de wettelijke eisen voldoet;
-
er wordt een eerlijke en gelijke verdeling voorgesteld aan alle schuldeisers.
Wat nu als de WHOA niet tot een doorstart van de onderneming leidt? Als de eerder genoemde maatregelen ook geen soelaas bieden, dan lijkt een liquidatie of faillissement nog de enige optie. Beide opties zijn pijnlijk, want zij betekenen immers het einde van de onderneming.
Liquidatie
Een liquidatie is een vrijwillige ontbinding, waarbij de onderneming tot een bedrijfssluiting overgaat zonder tekort te doen aan schuldeisers. Bij de uitvoering hiervan dienen alle betrokken partijen in te stemmen of niet in verzet te gaan tegen de ontbinding. Dit is bij een bv en andere soorten rechtspersonen, zoals een nv of een stichting ,wettelijk geregeld.
Het liquidatieproces moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Als de ondernemer bewust mogelijke verplichtingen die hij als onderdeel van de liquidatie heeft negeert, kan hem dat persoonlijk worden verweten. Denk hierbij aan een juridische procedure die nog loopt tijdens het liquidatieproces, waarbij de mogelijkheid bestaat dat de onderneming aansprakelijk wordt gesteld en een schadevergoeding moeten betalen. Dit was ook het geval in deze zaak die diende bij de rechtbank Rotterdam (ECLI:NL:RBROT:2022:5954). De bestuurder in deze zaak werd succesvol persoonlijk aansprakelijk gesteld vanwege het negeren van het claimrisico tijdens de liquidatieprocedure.
Ondernemer kan ook zelf faillissement aanvragen
Het is een misvatting dat alleen externe schuldeisers een faillissement kunnen aanvragen. Als de onderneming in een toestand verkeert dat zij ophoudt haar schulden te betalen en dus bij iedere nieuwe verplichting alleen maar meer schulden aangaat, is de ondernemer verplicht zelf het faillissement aan te vragen. Ook dit is een in de wet geregelde procedure, het zogenoemde ‘Faillissement op eigen verzoek’.
Een groot verschil met de liquidatieprocedure is dat er schuldeisers zullen zijn die niet of niet volledig worden betaald. Een ander verschil is dat de ondernemer de controle over de onderneming verliest. Als er voldoende resterende activa in de onderneming aanwezig zijn, stelt de rechtbank een curator aan die de ontbinding verder afwikkelt. Zijn er nauwelijks of geen activa aanwezig, dan kan de rechtbank beslissen om de onderneming meteen te ontbinden.
Flynth helpt
Voor hulp bij al deze stappen bent u bij Flynth aan het juiste adres. Wij hebben een multidisciplinair team van financiële, bedrijfskundige, fiscale en juridische specialisten voor u beschikbaar. Zij kunnen u adviseren, bijstaan en begeleiden, ook in moeilijke tijden.