​​GLB: aandachtspunten voor 2024, wijzigingen in 2025​

 
​​GLB: aandachtspunten voor 2024, wijzigingen in 2025​
Gepubliceerd: 18-09-2024, laatst gewijzigd: 18-09-2024

U vraagt dit najaar de vaststelling van de GLB-subsidies 2024 aan. Voor het toekennen van de subsidies van 2024 zien we in de praktijk een aantal aandachtspunten. Voor volgend jaar komen er wijzigingen in het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Zo verandert er een aantal conditionaliteiten, onder voorbehoud van publicatie in de Staatscourant, en zijn er wijzigingen in het aanvraagproces. We zetten de aandachtspunten en veranderingen voor u op een rij. 

1. Aandachtspunten in 2024 

Groene braak  

Uit de signalen die we krijgen vanuit RVO, blijkt dat het belangrijk is om op te letten bij de gewascode ‘groene braak, spontane opkomst’. RVO oordeelt dat het gewas in de zomerperiode groen moet zijn. Als de spontane opkomst al vóór die periode is uitgebloeid en is verdord, dan levert dit bij controle problemen op, ondanks dat het perceel onbewerkt blijft. Met RVO is besproken dat hier in de praktijk een probleem ligt. Op dit moment is onduidelijk wat de gevolgen zijn bij eventuele controle.  

Vroege uitbetaling 

Voor dit jaar wordt de verwachte overschrijding van het budget voor eco-premie weer aangevuld met een compensatieregeling. RVO verwacht dat de uitbetaling hiervan plaatsvindt vanaf november 2024, al voordat de definitieve aanvraag is ingediend.  Zo’n vroege uitbetaling kan betekenen dat u de compensatie geheel of gedeeltelijk moet terugbetalen als uw bedrijf in premie zakt.  

Meld wijzigingen 

Het blijft belangrijk om wijzigingen in het bouwplan en de eco-activiteiten zo snel mogelijk door te geven aan RVO. Hiermee voorkomt u eventuele korting op de uitbetaling van premie.  

2. Wijzigingen in 2025 

GLMC 2: extra maatregelen bescherming veengronden 

Als gevolg van een Europese verplichting komen er extra maatregelen om veengronden te beschermen. Hierbij wordt het geldende peilbesluit voor kustvlakteveen uitgebreid naar alle veengronden. Percelen blijvend grasland op veengronden moeten blijvend grasland blijven. Wat nu al bouwland is, mag bouwland blijven. Daarbij is het nog wel mogelijk dat de Europese Commissie dit voorstel onvoldoende vindt. 

GLMC 4 en 10: ruimte voor chemische bestrijding bufferstroken 

Het is verplicht om invasieve exoten en gewassen als wilde haver en knolcyperus te bestrijden. Soms is chemische bestrijding de enige optie. Maar dat botst met de GLB-regels voor bufferstroken. Daarom komt er ruimte voor chemische bestrijding op bufferstroken, op de voorwaarde dat er geen geschikt alternatief is.  

2025: GLMC 8: 4 procent bouwland 

Vanaf 1 januari 2025 hoeft u niet meer vier procent van uw bouwland niet-productief te laten.  

Sociale conditionaliteiten 

Vanaf 2025 gelden sociale conditionaliteiten binnen het GLB. Hierdoor gaat de bestaande wet- en regelgeving voor arbeidsovereenkomsten als voorwaarde meetellen. Ook moet de werkomgeving op het bedrijf veilig zijn. Voldoet u hier niet aan, dan kan dit gevolgen hebben voor de uitbetaling van subsidie. 

Veranderingen eco-regeling 

Er komen twee nieuwe eco-activiteiten: Voedselbos en Tagetes als aaltjesbestrijding. De eco-activiteit Vroeg ras rooigewas (uiterlijk 31 oktober) verdwijnt in 2025. 

Ondanks eerdere signalen, blijven de voorwaarden voor het behalen van punten en de drempelwaarde in 2025 hetzelfde. Hierdoor blijft het risico dat er meer inschrijvingen zijn dan er budget is. En dat het tarief per inschrijving lager wordt. Gebeurt dit in 2025, dan kan de regeling worden aangepast. De punten en waarden worden voor het grootste deel aangepast aan het WUR-advies. Dit geldt niet voor de eco-activiteiten ‘Natte teelt’ en ‘Grasklaver’. 

Veranderingen aanvraag 

In 2024 doet u de aanvraag vanaf 15 oktober tot en met 2 december 2024, maar hoeft u zich in deze periode niet aan te melden voor de GLB-subsidies van 2025.  

Vanaf 2025 hoeft u geen aparte aanmelding of vaststellingsaanvraag meer te doen voor GLB-subsidies. Tussen 1 maart en 15 mei 2025 doet u dit in de Gecombineerde opgave. Na 15 mei kunt u geen nieuwe percelen of eco-activiteiten meer toevoegen. Wijzigingen in uw bedrijfssituatie moet u ook in 2025 zo snel mogelijk doorgeven, uiterlijk tot en met 15 oktober 2025. Uw laatst verstuurde Gecombineerde opgave is bepalend en telt als uw aanvraag. Zeker met het oog op controles, is het tijdig doorgeven van wijzigingen nog belangrijker.  

Wij staan u bij 

Hebt u vragen over het GLB? Of wilt u hulp bij de GLB-aanvraag? Wij ondersteunen u graag. Neem contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in. 

Informatiebijeenkomsten voor klanten 

Vanuit het GLB wordt u beloond voor het verduurzamen van uw agrarische bedrijf. Op welke manier kunt u de kansen in het GLB benutten?  Welke aandachtspunten zijn er? Wat zijn de (financiële) gevolgen van verschillende keuzes? Speciaal voor onze klanten organiseren we dit najaar verschillende informatiebijeenkomsten door het hele land. Meld u aan en laat u inspireren. We kijken uit naar uw komst.  
 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: