GLB 2023: belangrijke updates en aandachtspunten

 
GLB 2023: belangrijke updates en aandachtspunten
Gepubliceerd: 25-10-2023, laatst gewijzigd: 06-05-2025

Sinds 15 oktober kunt u uw definitieve aanvraag voor het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) indienen. U hebt hiervoor tot en met 30 november 2023. Daarna start de uitbetaling. Er zijn signalen dat er een voorschot zal worden uitbetaald. De RVO heeft dit nog niet bevestigd.  

De definitieve aanvraag is nagenoeg gelijk aan de Gecombineerde Opgave (GO) 2023, zo blijkt uit onze ervaringen met de eerste aanvragen. Ook de vragen die bedoeld zijn voor de statistiek zijn te wijzigen. De RVO heeft echter aangegeven dat het niet de bedoeling is dat deze statistiekvragen gewijzigd gaan worden. 

Kleiner of groter oppervlakte 

Houd in uw achterhoofd dat de subsidiabele oppervlakte wordt bepaald op basis van de situatie per 15 mei 2023. Geeft u op een later moment een kleinere oppervlakte door, dan wordt uw aanvraag op basis van de kleinere oppervlakte beoordeeld. Wordt op een later moment de oppervlakte juist groter, dan houdt de RVO hier geen rekening mee.  

Leerjaar 

Afgelopen donderdag hield de RVO een vragenuur voor adviesorganisaties die ondernemers ondersteunen bij de aanvraag. Hierbij kwam de precieze betekenis van het leerjaar aan de orde, waarin er geen boetes en kortingen zouden worden opgelegd. De RVO maakt daarbij nadrukkelijk onderscheid tussen kleine foutjes en bewust verkeerde aanmeldingen. Laatstgenoemde beoordelen ze als frauduleus. Denk aan een perceel grasland dat is opgegeven voor de eco-maatregel ‘langjarig grasland’, terwijl het perceel in de zomer volvelds is gespoten tegen onkruid. Een volveldsbespuiting is namelijk uitgesloten in de voorwaarden voor deze eco-maatregel. De teksten op de website van de RVO worden nog op deze verduidelijking bekeken zodat deze een juiste weergave zijn van de situatie. 

Dubbelclaims 

Een belangrijk aandachtspunt zijn de zogenaamde dubbelclaims. Als deze nog van kracht zijn op 1 december 2023, wordt het betreffende perceel of perceelsgedeelte in alle gevallen uit de opgave van beide aanvragers geschrapt. Is dit naar uw mening onterecht? Dan toont u dit aan in de bezwaarfase. Gezien de grote hoeveelheid toegevoegde sloten en andere landschapselementen, is de kans groot dat er een behoorlijk aantal overlapsituaties niet zijn opgelost op 1 december 2023. We bevelen u daarom sterk aan om dergelijke situaties te voorkomen. 

Het kan voorkomen dat u uw perceel moet opsplitsen als slechts een deel ervan niet voldoet aan de eisen voor een eco-activiteit. Belangrijk om te onthouden is dat na de splitsing, op het nieuw ontstane perceel opnieuw de benodigde eco-maatregelen en andere maatregelen worden opgegeven. Deze verdwijnen namelijk bij een te grote wijziging van het betreffende perceel. 

Vanggewas en bufferstroken 

De inzaai van een vanggewas na maïs in de met nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden) kent geen verplichte inzaaidatum. Deze inzaaidatum hoeft u dan ook niet in de aanvraag in te vullen. 
 
Volgend jaar gelden op de bufferstroken dezelfde regels als in 2023. U mag hetzelfde gewas telen op de bufferstrook als op het perceel zelf. U kunt op de bufferstrook ook bepaalde eco-regelingen aanvragen. 

Bedrijfsoverdrachten en GLB 

Het nieuwe GLB zorgt er dit jaar voor dat de RVO anders omgaat met bedrijfsoverdrachten. Het grote verschil met voorgaande jaren zit hem in het feit dat we nu eerst een aanmelding doen voor GLB-uitbetaling (dit jaar in de periode 1 maart t/m 15 juni) en later een aanvraag doen voor uitbetaling (tussen 15 oktober en 30 november). Voor bedrijfsoverdrachten tot en met 15 mei 2023 is het duidelijk: de verwerver doet beide opgaves, want op 15 mei (peildatum) en tussen 15 oktober en 30 november is de verwerver immers de exploitant van het bedrijf.  

Als er ná 15 mei een bedrijfsoverdracht plaatsvond is dit anders. Dan heeft de vervreemder die de aanmelding heeft gedaan, in de definitieve aanvraagperiode geen bedrijf meer. De RVO zoekt naar een structurele en praktische oplossing voor deze gevallen, maar heeft die voor dit jaar nog niet gevonden. De lijn voor dit jaar is dat de verwerver bij de aanvraag voor GLB-subsidies de volledige GO invult op exact dezelfde wijze als de vervreemder gedaan heeft. 

Nu zijn er diverse mogelijkheden van bedrijfsoverdracht: binnen familie, naar derden, in gedeelten, etc. Bij elke overdracht is het belangrijk dat u alles tijdig en goed meldt. Ons advies is dan ook: schakel in een vroeg stadium met uw adviseur van Flynth als dit speelt. 

Zorgen gedeeld met de RVO 

Het is duidelijk dat het invullen van de GO en de bijbehorende taken veel meer tijd in beslag nemen dan in het verleden. Dit is een punt van zorg voor ons en leidt tot een toename in administratieve belasting. We hebben dit signaal ook doorgegeven aan de RVO. 

Meer weten? 
Wilt u meer weten over de GLB 2023? Neem contact op met uw adviseur van Flynth of maak gebruik van onderstaand formulier. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: