Gepubliceerd: 24-07-2017, laatst gewijzigd:
28-03-2025
In vele branches is het een veel gehoord probleem. De vergrijzing is een feit en het fysieke werk wordt op latere leeftijd voor veel werknemers te zwaar. Wat kunt u in deze situatie doen als werkgever?
Allereerst moet worden bekeken wat de exacte oorzaak is van het probleem. Is het werk fysiek echt te zwaar voor werknemer, is de motivatie afgenomen of ligt er iets anders aan ten grondslag? In het geval van deze laatste situatie kan een gesprek met een coach of bedrijfspsycholoog wellicht een uitkomst bieden en is het vooral belangrijk om in gesprek te blijven met werknemer.
Op het moment dat werknemer dusdanige fysieke problemen heeft dat het voor 100% uitvoeren van de functie niet meer mogelijk is, dan is het verstandig werknemer (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt te melden bij de arbodienst. In de praktijk zien we veel werkgevers die de oudere medewerkers aangepaste werkzaamheden hebben gegeven. Die werkzaamheden zijn in veel gevallen niet structureel van aard. Na een aantal maanden moet men dan tot de conclusie komen dat er eigenlijk geen werk meer is voor werknemer. Werknemer was op dat moment nog niet ziekgemeld en dus gaat de loonbetaling bij ziekte gedurende 104 weken pas tellen op het moment dat werkgever de ziekmelding registreert.
In hoeverre moet er een passend werk worden gecreëerd?
In het kader van de re-integratieverplichtingen van werkgever wordt er een hoge mate van inspanning verwacht van beide partijen. Het aanpassen van de werkplek en de arbeidsverdeling, net als de inzet van collega’s om de arbeidsongeschikte werknemer te ondersteunen maken daar zeker deel van uit. Waar ligt dan de grens? Dat is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Een andere werknemer bijvoorbeeld ontslaan om op die manier een passende functie te creëren voor een arbeidsongeschikte werknemer gaat uiteraard te ver. In het kader van redelijkheid en billijkheid is een functie alleen passend als werknemer de werkzaamheden uiteraard zonder al te veel beperkingen kan uitvoeren maar ook zeker moet de functie geen organisatorische problemen te weeg brengen. Op het moment dat er geen passend werk voorhanden is kunt u as werkgever niet anders dan werknemer ofwel niet te laten re-integreren en vervroegd een spoor 2 traject te starten ofwel binnen andere ondernemingen bekijken of daar wellicht mogelijkheden zijn voor werknemer.
Tot slot
Het is erg belangrijk dat u als werkgever alles in het werk stelt om de mogelijkheden binnen de eigen onderneming goed te onderzoeken maar wat niet gaat, dat gaat niet. Uit de praktijk blijkt dat een werknemer niet ziekmelden en aangepast werk geven vaak niet de oplossing is. Vroeg of laat komt dit werk mogelijk te vervallen en heeft u een medewerker die nergens inzetbaar is maar nog wel onder dezelfde functienaam op de loonlijst staat. Pas daarvoor op. Met behulp van een duidelijk functieprofiel is duidelijk wat er van werknemer wordt verwacht en is ook gemakkelijk te beoordelen of werknemer (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is of niet.
Meer informatie
Wilt u meer informatie, neem contact op met een Flynth-vestiging bij u in de buurt, via e-mail arbeidszaken@flynth.nl of telefoonnummer 088 236 73 50.