Gepubliceerd: 22-11-2022, laatst gewijzigd:
23-11-2022
Maken uw werknemers zakelijke reiskosten met een privévervoermiddel? Dan mag u deze reiskosten onbelast vergoeden. De fiscus hanteert daarbij al jarenlang een maximum van 19 cent per zakelijke kilometer. Dit wordt in 2023 21 cent per kilometer.
Het forfait voor de reiskostenvergoeding was lange tijd hetzelfde. Maar per 1 januari 2023 stijgt het naar 21 cent.
Reiskosten van werknemers
Heeft u werknemers in dienst, dan mag u hen in 2023 maximaal 21 cent onbelast vergoeden voor zakelijke reizen (inclusief woon werkverkeer) die zij maken met hun privévervoermiddel. Vergoedt u meer, dan is dat meerdere belast loon. U kunt dat laatste voorkomen als u dat meerdere aanwijst als zogenoemd eindheffingsloon. U moet dan mogelijk wel zelf 80% loonbelasting als eindheffing betalen, voor zover dat meerdere uitgaat boven de vrije ruimte van de werkkostenregeling.
Let op: Verhoogt u uw reiskostenvergoeding, pas dan zo nodig uw declaratieformulieren en arbeidsovereenkomsten aan deze wijziging aan.
Eigen reiskosten
Het forfait van (nu nog) 19 cent geldt ook voor de aftrek van zakelijke reiskosten die u maakt met een vervoermiddel dat niet op de zaak staat. De verhoging geldt ook voor deze aftrekpost. Dat betekent dat u voor zakelijke kilometers die u voor uw onderneming maakt met een privévervoermiddel in 2023 21 cent per kilometer mag aftrekken van uw winst.
Ook voor bepaalde andere aftrekposten
De stijging van 19 naar 21 cent geldt ook in drie andere situaties:
- de aftrek van kosten van ziekenbezoek
- de aftrek voor weekenduitgaven van gehandicapten
- de aftrek van giften die bestaan uit het afzien van een reiskostenvergoeding door vrijwilligers
Meer informatie?
Heeft u vragen over zakelijke reiskosten? Bent u benieuwd wat dit voor u als ondernemer/werkgever betekent? Neem contact op met uw adviseur.