My Flynth
Nieuws

Aannemer betaalt sneller 21% btw voor grond

Gepubliceerd: 12-06-2017, laatst gewijzigd: 12-06-2017

Bent u aannemer of projectontwikkelaar? Sinds 1 januari is het begrip ‘bouwterrein’ verruimd om aan te sluiten bij de Europese regels. Onbebouwde grond wordt eerder aangemerkt als bouwterrein. Hierover moet 21% btw worden afgerekend. Daar staat tegenover dat in de meeste gevallen geen overdrachtsbelasting meer verschuldigd is.

Wat is er nieuw?

Onder het begrip ‘bouwterrein’ verstaan we vanaf 1 januari: ‘Onbebouwde grond die kennelijk bestemd is om te worden bebouwd met één of meer gebouwen’. Als deze definitie van toepassing is, dan is de grond met 21% btw belast.

Wat is het gevolg?

Als aannemer of projectontwikkelaar is het raadzaam om goed op te letten aan wie de grond uiteindelijk wordt geleverd:

  • Een particuliere koper zal graag met 6% (of 2%) overdrachtsbelasting willen kopen. Een grondaankoop met 21% btw verhoogt de aankoopsom voor de particulier, terwijl dit vaak gepaard gaat met minder marge voor de aannemer of projectontwikkelaar (bij levering VON).
  • Een ondernemer ziet de grond graag geleverd als bouwterrein met 21% btw, want de btw is aftrekbaar. Overdrachtsbelasting daarentegen, kan de ondernemer niet aftrekken en werkt kostprijsverhogend. Maar pas op: de btw is alléén aftrekbaar als het bouwterrein wordt gebruikt voor btw-belaste prestaties.
  • Een ondernemer die de grond gaat gebruiken voor btw-vrijgestelde prestaties, kan de btw niet verrekenen en ziet liever een overdrachtsbelasting-transactie.

Deze punten zijn ook van belang voor aannemers en projectontwikkelaars zelf. Als u bijvoorbeeld huurhuizen gaat bouwen, dan is de btw op de grond niet aftrekbaar. Het verhuren van huizen is immers een btw-vrijgestelde prestatie.

Ook eventuele kopers van huurhuizen hebben te maken met deze regels. Gaat u een project realiseren met zowel huur- als koophuizen, dan moet er goed gerekend worden om zo voordelig mogelijk uit te zijn.

Wees zorgvuldig!

Kortom, als aannemer of projectontwikkelaar moet u bij aankoop zorgvuldigheid betrachten en voorsorteren op het doel van de grond na bebouwing. Vaak moet u bij de fiscus het nodige aantonen om voor de meest gunstige afrekening in aanmerking te komen. Een verkeerde inschatting kan al snel leiden tot 15% margeverlies!

Neem contact op met Flynth

Wilt u (bouw)grond aankopen? Neem contact op met Flynth. Onze adviseurs kijken met u mee en adviseren u gericht om een te dure aan- of verkoop te voorkomen. Uiteraard kunnen wij ook namens u overleggen met de fiscus. Neem contact op via info@flynth.nl of telefoonnummer 088 236 77 77.

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Rob Zevenbergen

rob.zevenbergen@flynth.nl