GLB-aanvraag: belangrijke updates en tips voor 2024

 
GLB-aanvraag: belangrijke updates en tips voor 2024
Gepubliceerd: 18-04-2024, laatst gewijzigd: 18-04-2024

Hebt u vorig jaar uw aanvraag voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) ingediend? Vanaf begin april worden de beschikkingen van deze aanvragen verzonden. Mogelijk hebt u al een voorschot ontvangen en krijgt u nu het restant uitbetaald. In dit artikel informeren wij u over de laatste ontwikkelingen rondom het GLB.

Bezwaar maken

Hebt u de beschikking ontvangen? Kijk dan goed of uw aanvraag volledig is goedgekeurd. Als dit niet zo is, hebt u de mogelijkheid om hiertegen bezwaar te maken. Let op: er geldt een wettelijke bezwaartermijn van zes weken na datum beslisbrief. Mocht u bezwaar willen maken tegen de beschikking, dan helpen wij u hier graag bij. Neem contact op met uw Flynth-adviseur om dit te bespreken. Hebt u een (gedeeltelijke) afkeuring in 2023? Wees dan extra alert op uw aanvraag in 2024.

Aanmeldperiode 2024

Bij de Gecombineerde Opgave (GO) van 2024 meldt u zich weer aan voor GLB-premie. Ondanks de late wijziging van de regelgeving en de aanpassing van de programmatuur hierop, is er op dit moment nog geen zicht op verlenging van de aanmeldperiode. Daarom is het belangrijk dat u uiterlijk 15 mei uw aanmelding indient bij de RVO.

In de periode 15 oktober tot en met 2 december 2024 dient u vervolgens de definitieve aanvraag in.

Een van de wijzigingen is de verruiming van de mogelijkheid om de vier procent niet-productief areaal in te vullen. Zie hiervoor ons eerdere bericht. Deze wijziging heeft tot gevolg dat het programma van de GO aangepast wordt. Wilt u gebruikmaken van deze verruiming? Dan kunt u dit pas aangeven, nadat het programma van de GO hierop is aangepast. Hebt u voor de wijziging al een aanvraag ingediend? Dan moet u opnieuw een aanvraag insturen. Ook hiervoor geldt dat u hier tot 15 mei de tijd voor hebt.

Ervaringen 2024 tot nu

Inmiddels zijn er al vele opgaves voor 2024 ingediend. Hierbij zien we een aantal zaken regelmatig terugkeren, we delen graag onze ervaringen met u. Zo maakten veel melkveehouders in 2023 gebruik van de eco-activiteit weidegang. In 2024 zijn de eisen hiervoor flink aangescherpt. Zo is het urencriterium omhooggegaan. In combinatie met de maximale veebezetting op de huiskavel leidt dit er in 2024 toe dat veel melkveehouders niet aan de eisen kunnen voldoen en afzien van deze eco-activiteit.

‘Nieuwe’ landschapselementen

Vanaf 2023 zijn ook landschapselementen die u ter beschikking hebt subsidiabel. Deze grenzen vaak aan landbouwareaal en zijn hiermee ‘nieuw’ areaal voor de RVO. In de perceelsregistratie zien we daarom vaak dat deze elementen nog roodgekleurd zijn. Dit betekent dat de RVO het element niet (er)kent. Veel landschapselementen zijn door de RVO nog niet beoordeeld en worden daarom niet herkend.

In enkele gevallen zijn ze al wel beoordeeld door de RVO. Dit kunt u zien in de perceelsregistratie bij de opmerkingen bij het perceel. Het blijft in die gevallen lastig om te beoordelen of betreffend landschapselement meegenomen mag worden. Zeker als er nog geen beschikking voor 2023 is afgegeven. Uiteindelijk is de feitelijke situatie doorslaggevend. Kijk dus kritisch naar landschapselementen en percelen waar de RVO opmerkingen over heeft. Twijfelt u? Raadpleeg dan uw Flynth-adviseur zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Niet-productieve eco-activiteiten

Maakte u in 2023 gebruik van niet-productieve eco-activiteiten zoals groene braak of bufferstroken? Dan kreeg u een correctie op de waarde voor zover het areaal voor vier procent niet-productief bouwland nog niet ingevuld was. We zien in 2024 veel bedrijven die de vier procent niet-productief bouwland invullen met vanggewassen. Als dan ook percelen ingezet worden voor bufferstroken of groene braak, dan telt de waarde volledig mee. In diverse gevallen heeft dit geleid tot een hogere eco-premie. Het blijft echter altijd een rekensom of de gewonnen eco-premie afweegt tegen het verlies aan saldogevend areaal landbouwgrond.

Volledige eco-premie

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) streeft ernaar om ook in 2024 weer de volledige eco-premie uit te betalen (60, 100 of 200 euro per hectare). Als het budget te krap is, kan er een korting plaatsvinden. De minimale basispremie is al bepaald op 171 euro per hectare. In 2023 is uiteindelijk 213,28 euro per hectare uitbetaald.

Wacht niet te lang

Over het algemeen vult u de GO waarschijnlijk sneller in dan vorig jaar. De landschapselementen zijn ingetekend en er zijn veel minder algemene vragen. Maar de puzzel omtrent het optimaliseren van de eco-premie blijft hetzelfde. Wacht dus niet tot het einde van de GO-periode met het invullen van uw opgave. Want hoe langer u wacht, hoe lastiger het wordt om uw bouwplan aan te passen, mocht dit aantrekkelijk zijn.

Wij staan u bij

Wilt u meer weten over het GLB? Of wilt u hulp bij de GLB-aanvraag voor 2024? Wij helpen u hier graag bij. Neem daarom contact op met uw Flynth-adviseur of vul onderstaand contactformulier in.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: