JOLA-subsidieregeling

JOLA-subsidieregeling

Investeringssubsidie voor jonge agrarische ondernemers

Als jonge ondernemer investeren in uw agrarisch bedrijf?

JOLA - regeling. Komt u hiervoor in aanmerking?

Let op: op dit moment is deze regeling gesloten. Vragen? Neem contact op met onze subsidieadviseurs.

U bent een jonge ondernemer in de agrarische sector en wilt investeren in de onderneming, want u bent graag klaar voor de toekomst. Met de Jonge Landbouwers subsidieregeling (JOLA) krijgt u tot 20.000 euro subsidie op uw investering.

Tot 30% subsidie op uw investering

U hebt recht op 30% subsidie op uw investering. Het maximale subsidiebedrag is 20.000 euro. 
Let op! Zijn er binnen het bedrijf ook niet-jonge landbouwers als firmant geregistreerd, dan daalt het subsidiepercentage. Neem contact met ons op, zodat u weet wat u kunt verwachten

Hoe werkt dit?

U behaalt per investering een score op duurzaamheid.  De subsidie die u ontvangt is afhankelijk van het beschikbare budget en uw score. U hebt na ontvangst van de subsidiebeschikking 2 jaar de tijd om de activiteiten uit te voeren.  

Deze subsidieregeling maakt onderdeel uit van het Plattelandsontwikkelingsprogramma en wordt uitgevoerd door de provincies. De regeling ondersteunt u als jong agrarisch ondernemer bij het investeren. Zo maakt u uw bedrijf klaar voor de toekomst.  

“Er zijn ruim 20 investeringscategorieën voor jonge landbouwers. Deze verschillen per provincie. Zorg dat u voldoet aan de juiste criteria en voorwaarden in uw aanvraag”.

Familiebedrijf in de akkerbouw: 18% subsidie op duurzame spuitmachine

Onderneming: Familiebedrijf in de akkerbouw, ouders en dochter
Investering: Nieuwe spuitmachine
Subsidiabele kosten: 90.000 euro
Provincie: Gelderland

 

Dit familiebedrijf uit Gelderland wilde investeren in een nieuwe spuitmachine. Daarbij waren er diverse mogelijkheden in spuitmachines. De spuitmachine uitgerust met middelen besparend systeem kostte 6000 euro meer: een investering in duurzaamheid. Deze spuitmachine voldeed aan de eisen van de subsidieregeling Jonge landbouwers. De dochter binnen het familiebedrijf voldeed aan de eisen om in aanmerking te komen voor de JOLA-regeling.


Investeringsresultaat spuitmachine
Dat leverde een subsidie op van 18 % van 90.000 euro aan kosten voor de nieuwe spuit, dat is 16.200 euro. Omdat de spuit ook voldeed aan de eisen van de milieulijst ontvangen ze daarnaast een forse belastingkorting via de VAMIL/MIA regeling.

  • U bent jonger dan 41 jaar
  • U heeft een erkende opleiding heeft doorlopen of 3 jaar werkervaring als agrariër
  • U heeft een zelfstandig gevestigde onderneming óf u bent ondernemer in een samenwerkingsverband (bijv. een maatschap) als het maar een agrarisch bedrijf is
  • Werkt u in samenwerkingsverband, dan is het belangrijk dat u een blokkerende stem hebt bij ondernemersbeslissingen van meer dan 25.000 euro en ook niet meer in de proefperiode van de maatschap zit
  • U hebt niet eerder subsidie in het kader van de JOLA ontvangen

Getrouwd! En 30% subsidie voor jonge melkveehouder

Onderneming: Melkveehouderij
Investering: Zonnepanelen, koematrassen en activiteitsmeting melkkoeien
Subsidiabele kosten: 30% op duurzame investering
Provincie: Drenthe

 

In 2013 deed een jonge melkveehouder uit Drenthe een investering waarop hij subsidie kreeg als jonge landbouwer. Zelf kon hij daarna geen aanspraak meer maken op deze regeling. Deze jonge landbouwer trouwde in 2016. Zijn kersverse echtgenote trad toe tot de maatschap en voldeed aan de voorwaarden voor de JOLA-subsidieregeling.

Investeringsresultaat
Het resultaat was 30 % subsidie op de kosten van zonnepanelen, koematrassen en de activiteitsmeting voor de melkkoeien.