Regeneratieve landbouw: wat houdt dit in en wat zijn de kansen?

 
Regeneratieve landbouw: wat houdt dit in en wat zijn de kansen?
Gepubliceerd: 02-02-2024, laatst gewijzigd: 02-02-2024

Regeneratieve landbouw is een term die u in vakbladen steeds vaker tegenkomt. Typ de term maar eens in op Google en u krijgt tal van hits over het afgelopen anderhalf jaar. Ook in de gesprekken die ik voer met klanten valt de term steeds vaker. Wat is regeneratieve landbouw nu eigenlijk? En wat zijn de kansen voor u en uw onderneming?  

Wat is regeneratieve landbouw? 

In de vakliteratuur wordt regeneratieve landbouw op diverse manieren uitgelegd. Samenvattend kunnen we stellen dat bij deze vorm van landbouw een gezonde bodem het uitgangspunt is. Daarbij combineert de producent (de landbouwer) de voedselproductie met natuur(herstel), klimaat, voedselkwaliteit, sociale omstandigheden en verdienvermogen.  

Project Re-Ge-NL: kennis delen in de sector 

In 2024 is het project Re-Ge-NL van start gegaan, met als doel om de kennis van regeneratieve landbouw te delen in de sector. Dit project is een initiatief van het Nationaal Groeifonds en loopt tot 2030.  

Een greep uit de doelstellingen tot 2030:  

  • Duizend primaire bedrijven in Nederland begeleiden in de transitie naar regeneratieve landbouw.  
  • De kennis over regeneratieve landbouw verbreden bij ten minste tienduizend producenten en adviseurs. 
  • Vernieuwing van en kennisdeling over financieringsmodellen en verdienmodellen.  

Voor het gehele project is een bedrag van 129 miljoen euro beschikbaar. Er zijn 54 partijen aangesloten, waaronder onder andere ketenpartijen, kennisinstellingen, toeleveranciers van kennis en technologie zoals de Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs (VAB) en de overheid, om de transitie succesvol te maken.  

Kans voor CSRD  

Legt u zich toe op regeneratieve landbouw? Dan hebt u daarmee een goed en onderbouwd verhaal voor de zogenoemde ‘Corporate Sustainability Reporting Directive’ (CSRD). Vrij vertaald is dit een jaarlijkse duurzaamheidsrapportage die grote ondernemingen moeten opstellen. 

De rapportage gaat over duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vanaf boekjaar 2025 is dit ook voor alle (grote) afnemers in de landbouw een verplichting. Deze ondernemingen werken daar nu al naar toe in hun strategie en beleid. 

Sommige van uw afnemers zijn in de komende jaren dus verplicht om deze duurzaamheidsrapportage te publiceren. De frites verwerkende industrie zal bijvoorbeeld om haar doelstellingen te behalen, ook aan u als akkerbouwer vragen welke duurzaamheidsmaatregelen ú hebt genomen. Kunt u aantonen dat u aan regeneratieve landbouw doet of hiernaartoe werkt? Dan is het goed mogelijk dat zij u hiervoor financieel zullen belonen. 

Wat kunnen wij voor u betekenen? 

Flynth denkt graag op strategisch niveau met u mee over de verduurzaming van uw onderneming. Maar duurzaam ondernemen begint met kleine stappen. Denk aan het opzetten van kostprijsberekeningen en het doorrekenen van het verschil tussen het schoffelen van gewassen of het spuiten tegen onkruid. Flynth helpt u hierbij. 

Laat u adviseren 

Wilt u meer informatie over regeneratieve landbouw of het verduurzamen van uw bedrijf? Bent u benieuwd voor welke duurzame bedrijfsmiddelen u investeringsaftrek kunt krijgen? Of wilt u weten voor welke duurzame subsidieregelingen u in aanmerking komt? Neem contact op met uw adviseur of maak gebruik van onderstaand formulier. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Blog

Geschreven door: