Fiscaal voordeel: ontdek wijzigingen van EIA, MIA en Vamil

 
Fiscaal voordeel: ontdek wijzigingen van EIA, MIA en Vamil
Gepubliceerd: 26-01-2024, laatst gewijzigd: 08-02-2024

Fiscaal voordeel met de EIA, MIA en Vamil? Ontdek wat er verandert voor de agrosector 

Staat er een duurzame investering bij uw agrarische bedrijf op de planning? Dan komt u wellicht in aanmerking voor de regelingen EIA, MIA en Vamil. In 2024 geldt er een aantal wijzigingen binnen deze fiscale regelingen. In dit artikel leest u over belangrijke veranderingen. 

Hoe zat het ook alweer? 

De Energie-investeringsaftrek (EIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) zijn fiscale regelingen. Deze bieden fiscaal voordeel als u investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen, duurzame energie of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Mits deze op de Energie- of Milieulijst staan.  

Controleer daarom altijd eerst of uw geplande investering op één van deze lijsten staat. Staat deze niet in de lijst? Kijk dan of u met een kleine aanpassing van uw keuze voor de investering, die met de technische specificaties wel op de lijst staat, alsnog gebruik kunt maken van een van deze investeringsregelingen. Zorg er in ieder geval voor dat u alle investeringsregelingen binnen drie maanden na het verstrekken van de opdracht aanvraagt bij de RVO. 

Het aftrekpercentage bij de investeringsregelingen bedraagt in 2024: 

  • EIA: 40 procent 
  • MIA en Vamil: 27, 36 of 45 procent (afhankelijk van de investeringscode) 

Milieulijst (MIA/Vamil) wijzigingen 

In de nieuwe lijst voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) van 2024 zijn er enkele wijzigingen. Bepaalde bedrijfsmiddelen zijn verwijderd. De focus ligt vooral op apparatuur die milieuvoordelen oplevert tijdens de dagelijkse activiteiten van u als agrarisch ondernemer of in het productieproces. Een greep uit de wijzigingen: 

  • Minder nadruk op 'free riders' om overlappende stimuleringsmaatregelen te verminderen. 
  • Beperkte steun voor biomassa, tenzij afkomstig van afval of bijproducten. 
  • Nieuwe toevoegingen voor watergebruik, zoals tapsystemen voor water en frisdrank met focus op circulaire economie. Waterberging in de glastuinbouw toegevoegd en/of uitgebreid. 
  • Wijzigingen in de veehouderij, inclusief MDV-stallen en toevoegingen voor het verminderen van ammoniak en methaanemissie. 
  • Mobiliteit: bepaalde plug-in hybride aandrijvingen zijn verwijderd en er gelden nieuwe eisen voor waterstof. 
  • Volop aandacht voor NOx-reductie, het versterken van biodiversiteit en bescherming van de waterkwaliteit. 
  • De eisen voor duurzame gebouwen zijn aangescherpt. 

Bent u benieuwd naar alle veranderingen? Stel uw vraag aan uw adviseur. 

Energie-investeringsaftrek (EIA) in 2024 

De lijst voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) lijkt dit jaar op de eerdere jaren, maar er zijn toch enkele aanpassingen. Het aftrekpercentage is verlaagd naar veertig procent. De meest opvallende wijzigingen per investeringscategorie zijn als volgt:
 

  1. Bedrijfsgebouwen
    Het aantal subcategorieën is gedaald, mogelijk door snellere terugverdientijden. Opvallend: twee opties voor energieprestatieverbetering voor bestaande bedrijfsgebouwen. En een energiezuinige ventilator komt alleen in aanmerking bij toepassing in bewaarloodsen. Spouwmuurisolatie en warmtekrachtinstallatie zijn uitgesloten, maar meet- en regeltechniek en sensoren zijn nog toegestaan.
     
  2. Processen
    Het aantal subcategorieën is gelijk gebleven. Voor de landbouw zijn de energie-efficiënte melkkoeling en de toerengeregelde vacuümpomp bijvoorbeeld gebleven. Nieuw zijn de elektrische voeraanschuifrobot, het watertoevoersysteem, CO2-winning uit buitenlucht en de fiber lasersnijmachine.
     
  3. Duurzame energie
    Voor zonnepanelen zijn er twee belangrijke veranderingen: de minimale grootte is nu 15 kWp en er is een maximale grens van 55 kWp. Bovendien is de beperking van plaatsing op landbouwgrond of in natuurgebieden opgeheven. Hiervoor hebt u wel een vergunning nodig.
     
  4. Energietransitie
    Het warmte- en koudenet zijn nieuw in deze groep, net zoals de CO2-afvang voor permanente opslag (CCS).

Meer informatie 

Dit artikel bevat slechts een greep uit alle wijzigingen. Neem voor specifieke veranderingen per investeringscategorie contact op met uw adviseur. Hebt u vragen over de EIA, MIA, Vamil of een andere investeringsregeling? Wilt u sparren met uw adviseur over uw kansen op subsidie? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.

 Klik hier voor:

 

 

Tuinbouwsector

EIA

Het verlaagde EIA-aftrekpercentage van veertig procent levert u gemiddeld tien procent belastingvoordeel op, afhankelijk van uw fiscale keuzes als ondernemer. Voor de veel geziene bedrijfsmiddelen: energieschermen, belichtingssysteem, zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking en warmtepompen zijn er wijzigingen. Het luchtcirculatiesysteem staat in 2024 niet meer op de lijst.

Het bedrijfsmiddel energiescherm is zeer relevant. Als u overweegt te investeren, komt alleen het derde scherm nog in aanmerking. Voor het belichtingssysteem komt alleen de investering in armaturen voor vervanging van bestaande armaturen in aanmerking. Hiervoor geldt dat de minimale eis voor de specifieke lichtstroom is verhoogd naar 2,75 mmol per seconde per Watt. Ook moet u ervoor zorgen dat het armatuur dimbaar is. Voor warmtepompen komt alleen een halogeen-koudemiddel in aanmerking.

MIA en Vamil

Voor de MIA is de belangrijkste wijziging dat maximaal 600.000 euro staatssteun mag worden verleend voor een Groen Label Kas voor het totale investeringsproject.

 

Terug

 

Akkerbouwsector

EIA

Er is een watertoevoersysteem opgenomen voor het beregenen van gewassen. Dit systeem is voorzien van een elektrisch aangedreven pomp. Hiermee bespaart u energie ten opzichte van een systeem met een pomp die door fossiele energie wordt aangedreven. En draagt u bij aan de energietransitie.

Voor het beregenen van gewassen op landbouwgrond is een beregeningsboom opgenomen. Hiermee kunt u uw gewassen beregenen met een lage waterdruk. Hiermee bespaart u energie ten opzichte van systemen met een sproeikanon.

MIA en Vamil

De focus ligt vooral op de inzet van elektrisch aangedreven machines, robotisering en reductie van gewasbeschermingsmiddelen. Bij deze laatste gaat het er voornamelijk om dat u de meest moderne technieken toepast. Mechanische onkruidbestrijding en machines voor niet-kerende grondbewerking worden ook hoog gewaardeerd.

De belangrijkste veranderingen:

  • Plaatsspecifieke bemestingsapparatuur die is aangedreven door fossiele brandstoffen of waterstof komt niet meer in aanmerking.
  • Spuitmachines met detectiesensoren komen voor het gehele investeringsbedrag in aanmerking voor MIA en Vamil, dit was eerst vijftig procent. Spuitmachines die worden aangedreven door fossiele brandstoffen of waterstof komen niet meer in aanmerking.
  • Een intrawieder komt alleen nog in aanmerking voor MIA. Het druppelbevloeiingssysteem voor open teelten komt alleen in aanmerking als het de bestaande situatie aanpast.

 

Terug

(Melk)veehouderij

EIA
Voor het aanschuiven van ruwvoer in stallen voor melkvee kunt u investeren in een elektrisch aangedreven voeraanschuifrobot. Met dit systeem komt u in aanmerking voor EIA.

MIA en Vamil
Bent u van plan uw stal te (ver)bouwen? Als u voldoet aan de criteria van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV), dan komt u in aanmerking voor fiscaal voordeel via de MIA en de Vamil.

Voor MDV-stallen geldt MDV-15. Ook zijn er wijzigingen door het ingaan van de Omgevingswet en is het investeringsbedrag verhoogd naar 5.000.000 euro. Dit is ook het geval bij stallen met biologisch gehouden vee.
Bij de terugwinningsinstallatie voor fosfaat of stikstof uit dierlijke mest en brongerichte emissiearme stalsystemen in duurzame varkens- en pluimveestallen is het investeringsbedrag ook verhoogd naar 5.000.000 euro. Met een investering in emissiearme vloeren bij duurzame melkveestallen komt u niet meer in aanmerking.

 

Terug

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: