Zorg voor een goed én goedgekeurd pachtcontract

 
Zorg voor een goed én goedgekeurd pachtcontract
Gepubliceerd: 20-04-2023, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Hebt u een contract met een pachter? Dan loont het de moeite dit pachtcontract nog eens goed onder de loep te nemen. Een goed en goedgekeurd pachtcontract is namelijk onmisbaar om conflicten met uw pachter over bijvoorbeeld de pachtprijs te voorkomen. Als er onverhoopt toch een conflict ontstaat, is goed advies van belang, zo blijkt uit een zaak uit 2022. 

Wanneer is sprake van pacht? 

Er is sprake van pacht als u onroerend goed tegen een vergoeding ter beschikking stelt aan een derde voor bedrijfsmatige teeltactiviteiten. Hier kan zowel bij het verpachten van een glastuinbouwbedrijf aan een derde als in het geval van intercompany (holding-bv aan een werkmaatschappij-bv binnen dezelfde bedrijfsstructuur), sprake van zijn. In beide gevallen is de pachtregelgeving van toepassing. Die bevat veel dwingend recht, waarbij de pachter goed beschermt wordt. Daarom is het belangrijk dat u een goed pachtcontract opstelt en dat laat goedkeuren door de Grondkamer. 

Belang voor de verpachter 

Het bezitten van een goed én goedgekeurd pachtcontract is belangrijk voor u als verpachter. Zonder een goedgekeurd contract bent u namelijk niet beschermd als uw pachter zich niet aan de wet- en regelgeving houdt. Denk daarbij aan hennepteelt, illegale arbeid of achterstalligheid met energiebetalingen. U kunt dan in het ergste geval aansprakelijke worden gesteld.  

U kunt daarnaast de betaling van pachtpenningen door uw pachter niet afdwingen als er geen goedgekeurde pachtovereenkomst is. In dat geval is er sprake van zogenoemde ‘mondelinge pacht voor onbepaalde tijd’. Die vorm van pacht kunt u niet zomaar opzeggen. Zonder een goedgekeurde overeenkomst kan een curator pachtpenningen van u terugvorderen, omdat die als ‘onverschuldigd betaald’ aangemerkt kunnen worden.  

Conflict met de Grondkamer 

In haar beoordeling van een pachtcontract kijkt de Grondkamer onder andere naar de hoogte van de pachtprijs. Die moet marktconform en zakelijk zijn, ook bij intercompany-pacht. Zo wilde de regionale Grondkamer Zuidwest bijvoorbeeld een contract voor intercompany-pacht in 2022 niet goedkeuren. De Grondkamer vond namelijk dat de pachtprijs te hoog was. Een aanpassing van de pachtprijs zou voor de verpachter fiscale gevolgen hebben. Indirect stond ook de pachtprijsbepalingsmethodiek van in dit geval Flynth adviseurs en accountants ter discussie. Met goedvinden van de klant zijn adviseurs van Flynth uiteindelijk in beroep gegaan tegen de beslissing van de Grondkamer. 

Het belang van advies 

Uiteindelijk deed de Centrale Grondkamer op 15 februari 2023 uitspraak in deze zaak (Centrale Grondkamer, beschikking van 15 februari 2023, GP 11.847). De door Flynth vastgestelde pachtprijs en dus ook het pachtcontract werden alsnog goedgekeurd. De Centrale Grondkamer heeft ook de manier waarop Flynth de pachtprijs vaststelt, goedgekeurd. Hieruit blijkt het belang van goed juridisch, fiscaal en bedrijfskundig advies voor u als verpachter. 

 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: