Europa Apotheek Venlo zet met Nederlandse accountant Flynth grote stappen

 
Gepubliceerd: 28-07-2017, laatst gewijzigd: 12-05-2024

Europa Apotheek Venlo heeft met zijn innovatieve businessmodel de afgelopen 15 jaar een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Vanuit het hoofdkantoor in Venlo leveren ze in Duitsland bij de consument thuis medicijnen op recept. De afgelopen jaren hebben ze onder meer een Amerikaanse overname, een management buy-out, een bedrijfssplitsing en een beursgang meegemaakt.

Als vaste accountant en adviseur is Flynth al vanaf de start in 2001 een betrouwbare businesspartner van Europa Apotheek. Of zoals Europa Apotheek-directeur Patrick Heck het noemt: "De relatie met de accountants en adviseurs van de vestiging Flynth Venlo is bijzonder prettig en constructief, met respect voor ieders verantwoordelijkheden binnen de vaktechnische regels die er over en weer gelden. Voor iedere vraag komen ze met een pasklaar antwoord en dat altijd in het Duits. Zonder hen stonden we niet waar we nu staan!”

Een onbeschrijfelijk verhaal

In 2001 starten drie Duitse ondernemers met Europa Apotheek. Ze gaan medicijnen direct aan de consument leveren. Patrick Heck: “We kozen mede voor Venlo omdat het een logistiek knooppunt in het midden van Noord-Europa is. We richten ons geheel op de Duitse markt. We zijn met 1 miljoen pakketjes per jaar de tweede grootste mailorder apotheek van medicatie op recept in Europa. Met innovatieve patiëntenzorgprogramma's verhogen we de kwaliteit van medicijn- en patiëntveiligheid.”

Flynth als businesspartner

De ontwikkelingen bij Europa Apotheek blijven snel gaan. Na de overname in 2008 door de Amerikaanse farmaceut Medco Health Solution, volgde in 2012 een management buy-out. Heck: “Het management besloot de activiteiten terug te kopen. Hierbij kregen we allerlei internationale, fiscale en juridische vraagstukken op ons bord, waarbij Flynth ons uitstekend heeft geholpen. Vooral fiscaal-adviseur Michel Heldens en zijn team hebben veel werk verzet. Ze kijken altijd proactief naar wat er wél mogelijk is. Hierbij dragen ze mogelijke oplossingen aan op basis van de randvoorwaarden en doelstellingen die wij hebben gegeven. Zo liggen er uiteindelijk duidelijke alternatieven die wij snel kunnen bespreken en waaruit we gefundeerd kunnen kiezen.”

“En dat deden ze niet alleen in 2012, maar ook bij de bedrijfssplitsing in 2015 en 2016. Deze ontwikkelingen waren zonder de hulp en kennis van Flynth niet zo goed en snel gegaan. Bij een vraag bel of mail ik met één van onze vaste aanspreekpunten, Michel Heldens of Hans Geuns. Ik krijg dan snel antwoord waarmee ik verder kan. Ze zijn allebei actief bij ons bedrijf betrokken en kennen ons door en door. Belangrijk hierbij is dat de rol van Flynth als onafhankelijke accountant gewaarborgd blijft. Ze kijken vanuit een professioneel-kritische instelling naar ons bedrijf en de vervolgstappen. Hierbij geven ze vanuit hun expertise duidelijk aan wat er wel en niet mogelijk is. Dit zorgt voor duidelijkheid en geeft vertrouwen in hoe wij trajecten aanpakken.”

Samen blijven groeien

Flynth en Europa Apotheek zijn vanaf de start in 2001 samen gegroeid. Heck: “We kozen voor Flynth omdat ze in 2001 ons als klein snelgroeiend bedrijf konden bijstaan met een breed serviceaanbod. Toen was al duidelijk dat ze ons ook bij onze groei-aspiraties konden helpen. En dat klopt, de samenwerking is nog steeds succesvol. Ze hebben veel eigen specialisten in huis en beschikken over een goed lokaal netwerk in Nederland. We leggen regelmatig fiscale vraagstukken aan ze voor. Verder voeren ze onafhankelijk de audit bij ons uit. Voor ons is dat de jaarlijkse ‘check’ waarbij er door professionals kritisch naar ons bedrijf en de organisatie wordt gekeken.”

Europa Apotheek zet vanaf 2017 in op flinke groei in Duitsland. Hiervoor gaan ze het contact en de band met de klant verder versterken. Heck: “We verwachten veel van onze eigen patiënt-volgprogramma’s. Hiermee staan we de klant bij met advies en consulten over hun medicijngebruik. Er is vooral ‘winst’ te boeken in het juist en tijdig gebruiken van de medicatie. Dit zorgt voor een driedubbele winsituatie: de medicatie heeft een beter effect, de ‘vervolgzorgkosten’ dalen en wij bouwen een grote en loyale klantenkring op. De komende jaren blijven we graag samenwerken met Flynth, waarbij we ervan uitgaan dat ze ons met dezelfde toewijding blijven ondersteunen.”

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Praktijkverhaal

Geschreven door: