My Flynth
Blog

Een Duitse auto van de zaak

Gepubliceerd: 03-01-2017, laatst gewijzigd: 03-01-2017

De auto is onze heilige koe! En het liefst ook nog een Duitse. Ik heb het dan niet zozeer over een Duits merk, maar wel eentje met een Duits kenteken. En dit komt in de grensstreek regelmatig voor. Want hoeveel Nederlanders werken er niet in Duitsland?

Als je een Duitse auto van de zaak hebt en je woont in Nederland dan kan dit voor een uitdaging zorgen. Want hoe zit het met de BPM en de inkomstenbelasting en loonheffing? En wat als je zelf onderneemt in een Duits bedrijf, maar in Nederland woont? Allemaal punten om goed naar te laten kijken om zo optimaal mogelijk van de fiscale mogelijkheden gebruik te kunnen maken.

Specialist

Bij Flynth ben ik één van de specialisten die weet hoe je de belastingen, heffingen en zaken rondom het rijden van een zakelijke Duitse auto het beste aanpakt. Er zijn hiervoor veel regels en uitzonderingen en helaas zie ik het in de praktijk regelmatig fout gaan. Dit gaat dan gepaard met een grote onnodige tijdsinvestering en extra kosten, of het mislopen van fiscale voordelen.

Bij stil staan

Het is daarom goed om stil te staan bij hoe je het rijden van een zakelijke Duitse auto inricht. Want heeft u het eenmaal goed geregeld, dan zit u goed tot u een nieuwe auto rijdt! Vanuit mijn specialisme werd ik door het vakblad ‘Over de grens’ gevraagd hier een artikel over te schrijven. Dit vakblad is een uitgave van ‘Fiscaal up to date’. Natuurlijk delen wij dit artikel graag, u vindt het hier

Graag zet ik de belangrijkste punten hieronder op een rijtje. Op fiscaal gebied gaat het om twee dingen, de eerste is de BPM en de tweede is de inkomstenbelasting en loonheffing. Beide hebben zo hun eigen regelingen, uitzonderingen en voorwaarden.

BPM

De BPM: deze belasting geldt wanneer een motorvoertuig op Nederlands kenteken wordt gezet. Er zijn dan twee vrijstellingsmogelijkheden. De eerste is een vrijstellingsvergunning voor buitenlandse ondernemers en grootaandeelhouders. De andere regeling is een vrijstelling van de BPM van de Nederlandse Belastingdienst voor medewerkers in buitenlandse loondienst. Wat de voorwaarden precies zijn, leest u in dit artikel. 

Heffing inkomstenbelasting en loonheffing

Naast het betalen van de inkomstenbelasting en loonheffing, gaat dit ook over de bijtelling van uw zakelijke auto. Hiervoor gelden er in Nederland en Duitsland sterk verschillende regels. Welke regeling in uw specifieke geval geldt, hangt vooral van uw eigen inkomenssituatie af. In mijn artikel "De auto van de zaak in Duitsland" leg ik de drie meest voorkomende situaties uit.

De eerste: U haalt alleen winst uit onderneming in Duitsland

De tweede: U heeft alleen inkomsten uit loondienst in Duitsland

De derde: U heeft zowel in Duitsland als in Nederland inkomsten uit loondienst

Aan de slag!

Voor ieder van deze drie geschetste situaties zijn de voorwaarden en manier van aangiften doen anders. Ik beschrijf ze uitgebreid in het artikel. Maar u kunt natuurlijk ook direct contact met mij opnemen. Ik kijk dan graag hoe ik u verder kan helpen! U bereikt mij via peter.janssen@flynth.nl of op 088 236 8105.

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Meer weten

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Peter Janssen

Peter.Janssen@flynth.nl