Dure kunstmest en duur krachtvoer: Hoe verder?

 
Dure kunstmest en duur krachtvoer: Hoe verder?
Gepubliceerd: 21-04-2022, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Kunstmest

De kosten voor kunstmest lagen afgelopen jaar op 0,85 cent per kg geproduceerde melk. Bij een verdubbeling van de kunstmestkosten gaan deze van 0,85 naar 1,70 cent per kg melk. Voor een bedrijf met 1 miljoen kg melk dus een kostenstijging van 8.500 euro op jaarbasis.   

Op school leerden we dat stikstofbemesting een opbrengstverhogend en een opbrengstvervroegend effect heeft. Ook leerde we dat in het traject van het bemestingsadvies 1 kg stikstof een hoeveelheid van 7 kg droge stof gras oplevert.  

KWIN gaat onder normale omstandigheden bij verkoop van gras op stam uit van een prijs van 0,094 euro per kg droge stof en bij aankoop (inclusief kosten voor loonwerk) uit van een prijs van 0,176 euro per kg droge stof. 

Afgelopen weken zagen we bijvoorbeeld een kunstmestprijs van 63,80 euro per 100 kg KAS. Omgerekend is dit 2,36 euro per kg stikstof (dus wat anders dan de 1 euro per kg of zelf lager, die vaak kon worden gehanteerd.    

Theorie en praktijk

Indien 1 kg stikstof een hoeveelheid van 7 kg droge stof gewas oplevert, is nu sprake van een investering van 2,36 euro (voor kunstmest-stikstof) die (onder normale omstandigheden) 0,66 euro waard is (waarde gewas). Op basis van de aankoopprijs (inclusief loonwerk) is sprake van een waarde van  1,23 euro.   

Voldoende stikstof is ook nodig voor een behoorlijke eiwitopbrengst. Zit het eiwit niet in het gras, dan moet eiwit worden aangekocht. Indien het eiwit wordt aangekocht in de vorm van soja en soja kan worden aangekocht voor 500 euro per ton, dan moet de prijs van KAS (van bijna 64 euro per ton KAS)  eerst nog weer een keer meer dan verdubbelen om opnieuw een afweging te maken. Minder strooien is dus niet snel aantrekkelijk. 

Minder bemesten om op hoge kosten te besparen is ook volgens deskundigen van bijvoorbeeld het Nutriënten Management Instituut onverstandig.  

Krachtvoer 

Over afgelopen jaar lagen de krachtkosten bij de gemiddelde melkveehouder bij Flynth op 8,97 cent per kg melk. De top 25% bedrijven realiseerde 8,49 cent krachtvoerkosten per kg melk. De totale voerkosten (inclusief ruwvoer lagen gemiddeld op 12,48 cent per kg melk en bij de top 25% bedrijven op 11,10 cent per kg melk. Het verschil tussen het gemiddelde bedrijf en de 25% beste bedrijven bedraagt hiermee 1,38 cent per kg melk. Bij een gemiddeld bedrijf van 1 miljoen kg melk is dit 13.800 euro op jaarbasis.  

Vergelijking met KWIN-cijfers 

In de nieuwste KWIN (2021/2022) wordt voor A-brok uitgegaan van een prijs van 23,50 euro per 100 kg. Afgelopen weken zagen we een werkelijke prijs voor A-brok van rond 32,28 euro per 100 kg melk. Stel dat het verbruik van brok op 30 kg per 100 kg melk ligt, dan is op basis van KWIN sprake van krachtvoerkosten van 7,05 cent per kg melk. In werkelijkheid zouden de krachtvoerkosten dan uitkomen op 9,68 cent per kg melk, een stijging van 2,63 cent per kg melk.  

Stel dat het krachtvoerverbruik geen 30 maar 35 kg per 100 kg melk bedraagt. Dan gaan de krachtvoerkosten van 8,23 cent per kg (op basis van KWIN-prijs) naar 11,30 cent per kg krachtvoer en komt de stijging van de krachtvoerkosten boven de 3 cent per kg melk.  

Extra krachtvoer voor extra melk 

We kennen allemaal de vuistregel waarbij (in een normaal traject), 1 kg krachtvoer goed is voor 2 kg extra geproduceerde melk. Bij een krachtvoerprijs van ruim 32 cent en een melkopbrengst van 45 cent, is de opbrengst via extra melk (90 cent) nog steeds groter dan de krachtvoerkosten. Ook in het geval dat 1 kg krachtvoer (slechts) voor 1 kg extra melk zorgt.    

Heeft u vragen of opmerkingen over dit artikel? Neem contact op via het contactformulier.  

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: